Strokovna skupina v dvomih

Maturante naj bi cepili pred maturo. Šarec pravi, da "niti teoretično ni več časa"

G.G./STA
16. 4. 2021, 08.44
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 09.22
Deli članek:

Novo spremembo v strategiji cepljenja predstavljajo maturanti. Cepili naj bi jih že konec naslednjega tedna, da bodo odporni na koronavirus.

Bobo
Dijaki na srednji šoli na Jesenicah.

Takšno je razmišljanje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je sicer včeraj sporočilo, da ćasovnica mature ostaje nespremenjena. Je pa vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za Televizijo Slovenija potrdila, da je svetovalna skupina predlagala, da se pisanje maturitetnega eseja, ki je predvideno za 4. maj, prestavi na konec meseca. Kot je pojasnila Logarjeva, bi tako lahko po cepljenju dosegli odpornost maturantov proti covidu-19.

POP TV je včeraj poročal, da se na zdravstvenem ministrstvu glede uvrstitve maturantov v prednostno skupino za cepljenje očitno niso posvetovali s strokovno skupino za cepljenje, vprašali so jih le, katero cepivo naj pri tem uporabijo. "Neke odločitve, katero cepivo bi priporočali, pravzaprav niti nismo sprejeli, ker je bila velika večina članov te skupine proti temu, da se to sploh izvede," je pojasnil član posvetovalne skupine za cepljenje Alojz Ihan. Meni, da naj tisti, ki se je tega spomnil, predlaga tudi cepivo. Prioriteta cepljenja ostaja cepljenje starejših, ki življenjsko potrebujejo cepivo, medtem ko cepljenje dijakov ni zdravstveno opravičeno, je dejal.

Na tem mestu se sprašujemo, zakaj bi morali prednostno cepiti 18-letne dijakinje in dijake. Stroka vendarle zagotavlja, da maske ustrezno zaščitijo pred koronavirusom in da njihova nošnja ne ovira miselnih naporov, ki jih predstavljajo izpiti iz maturitetnih predmetov. Če pa bi jih radi obvarovali od morebitne koronavirusne bolezni in vsem omogočili cepljenje, so zdaj že nekoliko pozni, saj cepiva, kot nam vedno razlagajo strokovnjaki, potrebujejo svoj čas, da začnejo učinkovati.

Ob to odločitev se je že zjutraj obregnil prvak LMŠ Marjan Šarec. "Vladajoči radi poudarjajo domoljubje. A domoljubje pomeni imeti rad tudi ljudi, ki živijo v državi. Odnos do maturantov je daleč od tega. V tri dni se dela z njimi. Zdaj naj bi jih cepili. Kako, če vemo, da niti teoretično ni časa za to? Da vas ni sram. Seveda vas ni. Kako le?," je zapisal na Twitterju.