Čile in kitajsko cepivo

Tretji v cepljenju na svetu, število okuženih pa jim strmo narašča. Kaj je narobe?

G.G.
16. 4. 2021, 10.39
Posodobljeno: 16. 4. 2021, 10.48
Deli članek:

Oblasti v Čilu so se lahko hvalile, da so med tremi najuspešnejšimi državami na svetu po številu cepljenjih prebivalcev. Zdaj pa ne morejo verjeti, zakaj jim kljub cepljenju že mesec in pol strmo narašča število okužb.

Reuters
Dolga vrsta pred vstopom v trgovino v Santiagu.

V Čilu so cepili 40 odstotkov prebivalcev z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu in skoraj 25 odstotkov z dvema. Če bi primerjali potek cepljenja in število pozitivnih primerov v Izraelu, ki je prvak cepljenja na svetu, bi moralo v Čilu število pozitivnih vsaj od sredine marca upadati. Dogaja pa se prav nasprotno. Krivulja je do prejšnjega tedna strmo rasla, v zadnjih sedmih dneh imajo več kot 7000 pozitivnih primerov na dan.

Zakaj, se sprašujejo. Čilski minister za zdravje Enrique Paris si ne upa na glas izreči, kar govorijo mnogi strokovnjaki. Govori o kritičnem obdobju, o vplivu brazilske različice, o nujnosti strožjih ukrepov (ta tako ali tako že imajo), o preveč sproščenem poletju (na južni polobli je vrhunec poletne sezone januarja in februarja).

Worldometer
Opazen porast števila okužb v zadnjih dveh mesecih.

Vse več pa je pokazateljev, da cepivo CoronaVac kitajske družbe Sinovac ne opravlja svoje naloge. S tem cepivom so cepili 93 odstotkov prebivalcev Čila, njegova učinkovitost pa je po prvem odmerku le triodstotna. Šele drugi odmerek nudi večjo zaščito, ampak tudi ta ni niti približno takšna, kot pri cepivu družbe Pfizer. Druga doza cepiva CoronaVac zagotavlja 56,5 odstotno zaščito pred koronavirusom. In to je po mnenju Univerze v Čilu najverjetneje glavni razlog, da število pozitivnih primerov ne upada.

Our World in Data
Čile je na tretjem mestu v hitrosti cepljenja.