Danska

Prva evropska država dokončno prenehala cepiti z AstraZeneco

C.E.
14. 4. 2021, 14.32
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 18.37
Deli članek:

Danski zdravstveni strokovnjaki so preučili primere krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Njihov zaključek: prenehali bodo cepljenje s cepivom te britansko-švedske farmacevtske družbe, saj obstaja možnost vzročno-posledične povezave med cepivom in primeri neobičajnih resnih krvnih strdkov oziroma tromboze.

Tanja Erichsen iz danskega urada za zdravje je pojasnila, da so ocenili, da je glede na trenutno epidemiološko situacijo v državi, ki se umirja, najbolje prekiniti cepljenje z AstraZeneco. Izpad tega cepiva ne bo bistveno upočasnil cepljenja, ki na Danskem poteka najhitreje med državami EU. Po njihovih ocenah bo zdaj celotno prebivalstvo precepljeno tri tedne kasneje. Erichsenova dodaja, da njihova odločitev ne pomeni, da se ne strinjajo z ugotovitvami Evropske agencije za zdravila (EMA), ki je prejšnji teden sporočila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj.

Danska je sicer začasno preventivno nehala cepiti z AstraZeneco 11. marca, od takrat cepljenja s tem cepivom niso obnovili.

Kupili bi ga Čehi

Na odločitev danskih oblasti so se odzvali na Češkem, kjer so izrazili interes, da bi preostale odmerke cepiva od njih odkupili. "Pripravljeni smo kupiti cepivo AstraZenece od Danske," je po poročanju STA prek Twitterja sporočil češki notranji minister Jan Hamaček, ki začasno opravlja tudi dolžnosti zunanjega ministra. Interes za nakup je pri danskih oblasteh izrazil češki veleposlanik v Koebenhavnu, je dodal.

Poudaril je še, da cepiva proti covidu iščejo po vsem svetu. Zato bo v ponedeljek obiskal tudi Moskvo, kjer se bo pogovarjal o možnosti dobave ruskega cepiva Sputnik V.