statistika

To so doslej zabeleženi neželeni učinki po cepljenju

B.K.
14. 4. 2021, 12.12
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 12.15
Deli članek:

Doslej smo prejeli 565.000 odmerkov cepiva proti covidu-19, z enim odmerkom pa je cepljenih nekaj več kot 350.000 ljudi.

STA
Fotografija je simbolična.

Ob programu množičnega cepljenja proti covidu-19 se v javnosti pojavljajo strahovi o morebitnih neželenih učinkih po cepljenju. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vodi evidenco vseh prijavljenih stranskih učinkov. To je danes predstavila koordinatorica programa cepljenja z NIJZ Marta Grgič Vitek.

Daleč največji delež prijavljenih stranskih učinkov so spremembe na mestu aplikacije. Neželeni učinki na živčevju zasedajo drugo mesto, nato na mišično-skeletnem sistemu in prebavilih.

Tromboembolični dogodki, oziroma motnje pri strjevanju krvi, so bile doslej javljene v 22 primerih. Od tega jih je 12 bilo javljenih po cepljenju s cepivom proizvajalca Pfizer, 10 pa po cepljenju s cepivom proizvajalca AstraZeneca. V prvem primeru je za trombocitozo zbolelo 12 ljudi, sedem moških in pet žensk, zabeležili pa so štiri smrti. V drugem primeru je bilo teh prijav 10, osem pri moških in dva pri ženskah. V večini primerov je šlo za starostnike, pojavnost tromboemboličnih dogodkov pa pri cepljenih ni večja kot sicer v splošni populaciji.