Regijski pristop

Počivalšek pogumno: "Prihodnji teden je nujno odpreti terase in vrtove"

C.E.
14. 4. 2021, 13.43
Posodobljeno: 14. 4. 2021, 14.05
Deli članek:

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek navija za odprtje teras gostinskih lokalov.

Profimedia
Hladno točeno, čeprav je hladno. Tako so se hmeljevih zvarkov razveselili na terasah lokalov v Londonu. Bo podobno naslednji teden v Sloveniji?
"Gostinska panoga je zaprta že več kot osem mesecev, številni zaposleni pa so zaradi negotovih razmer že odšli v druge panoge," opozarjajo v OZS.

Počivalšek se je danes srečal s predsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Brankom Mehom in predsednikom sekcije a gostinstvo in turizem pri OZS Blažem Cvarom. Ponovil je, tokrat še bolj odločno: »Prihodnji teden je nujno odpreti terase in vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva Nacionalni inštitut za javno zdravje

Naslednji teden bo v skladu z napovedmi ministra za zdravje Janeza Poklukarja obveljal regijski semafor sproščanja ukrepov. Slovenija je sicer trenutno v rdeči fazi, posamezne regije pa so glede na podatke Sledilnika za covid-19 v oranžni, v kateri je predvideno odprtje teras gostinskih lokalov. Torkovi podatki bi kavico na terasi lokala vsaj teoretično dovolili v sedmih statističnih regijah. Najboljša slika je v obalno-kraški regiji, sledijo koroška, posavska, goriška, pomurska, podravska in gorenjska. Zadnje štiri so blizu meje za rdečo fazo. Ker pa se koronska krivulja zvija kot kača klopotača, je težko napovedati, kakšna bo epidemiološka slika naslednji teden.

Po italijanskem modelu

"Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase," navaja STA Cvarove, ki še izpostavlja, da so v panogi izgubili že 12.000 zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj.

Če bo zdravstvena stroka vztrajala, da je strežba varna zgolj na terasah, to po navedbah OZS pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. "V sekciji sicer ne bodo nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja izplača. Vendar pa mora država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati," pozivajo. Sekcija obenem vztraja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in da je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano, saj se ne upoštevajo nikakršni zaščitni ukrepi. Prepričani so, da bi bilo bolj smiselno in varneje odpreti vse gostinske lokale ter nastanitvene obrate, saj se morajo tam držati strogih zaščitnih ukrepov. V sekciji težko razumejo, zakaj so terase gostinskih obratov še vedno zaprte, saj različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo, so še zapisali.

Vladi predlagajo, da poleg ostalih že veljavnih ukrepov, ki se morajo po njihovem mnenju podaljšati do konca leta, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. "Vsi, ki jim je bilo z odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa," so poudarili.