kriza v naftni industriji

Naftnih rezerv imajo le še za deset let

B.K.
12. 4. 2021, 13.44
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 13.44
Deli članek:

Večje mednarodne naftne družbe se soočajo s problemom izredno majhnih rezerv, ki jih še imajo na voljo.

Profimedia
Naftna ploščad v Mehiškem zalivu.

Velike naftne firme imajo problem. Zmanjkuje jim nafte.

Leta zmanjšanih investicij v iskanje in raziskovanje novih naftnih nahajališč se začenjajo poznati. Zemeljske naftne rezerve mnogih velikih mednarodnih naftnih družb so v zadnjem desetletju padle za četrtino. Družbe, med katerimi so tudi mednarodni velikani ExxonMobil, Chevron in Royal Dutch Shell, »sedijo« tako na rezervah, ki jih je dovolj kvečjemu za 10 let načrtovane prodaje, poroča ameriška revija Forbes.

Rezerve energentov, ki so še v zemlji, so pomemben faktor pri ocenjevanju zdravja naftnih družb. Ene izmed največjih svetovnih družb pa že od leta 2015 niso zabeležile rasti teh rezerv. Padec količine nafte, ki se še nahaja pod vrtinami omenjenih treh družb bi lahko še bolj negativno vplival na njihov razvoj, saj padec rezerv investitorjem sporoča, da so naložbe v takšne družbe lahko tvegane, družba pa brez odkritja novega naftnega nahajališča morda ne bo več dolgo preživela.

Investicijska banka Citi je ravno prejšnji teden objavila raziskovalni pamflet v katerem problematizira nastalo situacijo »Povprečje [rezerv] velikih naftnih družb v zadnjih devetih letih in pol je za 25 odstotkov manjše od povprečja pred kolapsom cen naftnih derivatov leta 2015,« pišejo v omenjenm pamfletu.

Analitiki Citija ugotavljajo, da imajo družbe Repsol Equinor in Shell še za do osem let naftnih rezerv, Total, BP, Chevron, ENI, ConocoPhillips in ExxonMobil pa še za približno deset let in pol.

Naftna podjetja se sicer že dlje časa obračajo k alternativnim virom energije. A za investitorje to ni dovoljšnje zagotovilo, da bi lahko spregledali slabo stanje naftnih rezerv, opozarjajo pri Citiju. »Črno plača za zeleno«, je priljubljen izrek naftnih mogotcev, s katerim opozarjajo, da je za financiranje razvoja tako imenovanih zelenih energij potreben dobiček od prodaje črnega zlata – nafte.