Kdo je kriv za počasno cepljenje?

Kacin kritiziral informacijsko pooblaščenko, ni mu ostala dolžna

L.K.
12. 4. 2021, 14.20
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 16.09
Deli članek:

Prijav za cepljenje ne smejo posredovati zdravstvenim domovom.

Bobo
"To je nemogoča odločitev," je dejal Jelko Kacin.

Bilo je v nedeljo, ko je nacionalni koordinator za logistiko cepljenja Jelko Kacin v oddaji Politično informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik kritiziral, da je "začasno ustavila in onemogočila posredovanje teh podatkov uporabnikom. To je nemogoča odločitev. Ampak dokler je tako, je težko narediti čudeže". Podatki, o katerih je govoril Kacin, so prijave ljudi za cepljenje na e-upravi, ki da jih še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom.

Varovanje osebnih podatkov

Prelesnikova ni pristala na Kacinovo kritiko – sporočila je, da je za počasno cepljenje kriva oblast sama in da Kacin ali ne pozna problema ali pa se spreneveda.

Kot piše MMC, je Prelesnikova oblast okarala, da si procesa prijavljanja na cepljenje in samega izvajanja očitno ni dovolj učinkovito in organizirano zamislila, ob tem pa tudi ne upoštevala temeljnih človekov pravic, "kot je pravica do poštene in transparentne obdelave osebnih podatkov".

Kot jo navaja MMC, državljani ob oddaji vloge niso izvedeli, kdo bo te podatke obdeloval in za kakšen namen. Nujnost zbiranja teh podatkov pod resen vprašanj postavlja dejstvo, da posameznike še danes k oddaji prijave za cepljenje pozivajo le pri svojem osebnem zdravniku. "Gre za zmedo, kjer se trije državni organi ne morejo dogovoriti niti o osnovah," je zapisala Prelesnikova.

Urad informacijskega pooblaščenca je upravljavcem teh osebnih podatkov naložil, da zbirke ne smejo uporabljati, dokler ne posredujejo vseh ustreznih informacij, in sicer pošteno ter transparentno. Kot še poroča MMC, Nacionalni inštitut za javno zdravje, ministrstvo za javno upravo ali ministrstvo za zdravje teh informacij posameznikom do danes še niso posredovali.

Prelesnikova je situacijo, ko se prijavljeni državljani na prijavo ne morejo zanašati, označil za nedopustno in dodala, da je problem počasnega cepljenja v Sloveniji izključno pomanjkanje zadostne količine cepiva. S tem pa odločba informacijskega pooblaščenca nima povezave.