okužbe na delovnem mestu

Poziv delodajalcem, naj omogočijo delo od doma, kjer je to možno

C.E.
12. 4. 2021, 12.03
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 12.09
Deli članek:

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar z zmernim optimizmom zre v bližnjo prihodnost.

Profimedia
Zakaj bi se vsi gnetli za eno mizo?

Svetovalna skupina z infektologinjo Matejo Logar na čelu je ob pogledu na število okužb s koronavirusom ocenila, da se je eksponentna rast ustavila. Skrb povzroča še precejšnjo število zbolelih za koronavirusno boleznijo, povečuje pa se tudi število bolnikov na intenzivnih enotah. »Poskrbeti moramo, da naš zdravstveni sistem ostane vzdržen,« je zato ponovila mantro, ki jo že dobro poznamo.

Po končanju enajstdnevne zaostritve v teoriji se je veliko število ukrepov iz oranžne faze premaknilo v rdečo fazo, kar pomeni, tako Mateja Logar, »da lahko sedaj izvajamo bistveno več aktivnosti, športnih dejavnosti, storitvenih dejavnosti.« Zakaj terase gostinskih lokalov pridejo na vrsto šele v oranžni fazi? Strokovna skupina meni, da se za mizami srečujejo različni ljudje, ni razdalje med njimi in za čas sedenja tudi ne nosijo mask.

Prebolevnost ne bo več ugodnost

»Le cepljenje je tisto, ki nam bo dokončno omogočilo umirjanje epidemije in prehod v bolj normalno življenje,« poudarja doktor Logar in opozarja na tvegano prakso, ko se nekateri želijo namero okužiti, da bi s tem pridobili ugodnosti prostega gibanja med regijami in prehoda državne meje brez opravljenega testa. Zato strokovna skupina razmišlja, da bi se z večjo dostopnostjo cepiva prebolevnosti umaknila iz seznama ugodnosti in izjem.

Strokovna skupina pa je bila »negativno presenečena nad odzivom gospodarstva« v času tako imenovanega zaprtja države. Pričakovali so, da »če ne bodo v celoti zapirali, bodo vsaj ljudem omogočila delo od doma,« pravi Logarjeva in dodaja, da so »okužbe na delovnih mestih pri nas še zmeraj sorazmerno pogoste«. Omenil je uspešen primer Portugalskem, kjer so s striktnim delom na domu zajezili zadnji val okužb. Pri nas je po njenem mnenju ta možnost še vedno premalo izkoriščena, zato apelira na »vse delodajalce, da tistim, ki imajo možnost, omogočijo delo od doma«.