rivala

Incident v iranskem jedrskem objektu bi se lahko končal katastrofalno, zanj okrivili Izrael

B.K.
12. 4. 2021, 09.33
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 09.52
Deli članek:

Iran je za incident v jedrskem objektu v Natanzu okrivil Izrael. V incidentu je škodo k sreči utrpela le električna napeljava.

Profimedia
Jedrski objekt v Natanzu.

Po skrivnostnem incidentu v jedrskem objektu v iranskem mestu Natanz, v katerem je bila poškodovana električna napeljava, so iranske oblasti zanj zdaj okrivile Izrael. »Zionisti se hočejo maščevati našemu napredku pri doseganju umika sankcij. Javno so izrekli, da tega ne bodo dovolili. A za to se jim bomo maščevali,« je v izjavi za državno televizijo dejal iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Iz zunanjega ministrstva pa so sporočili še, da dejanje obravnavajo kot »napad proti človečnosti«, saj bi lahko prišlo do katastrofe zgodovinskih razsežnosti.

Reuters
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

Do incidenta je prišlo le dan po tem, ko je iranski predsednik Hasan Rohani v objektu otvoril nove centrifuge za bogatenje urana. Da je šlo za »teroristični napad« je že včeraj namignil vodja iranskega nuklearnega programa Ali Akbar Salehi.

Objekt v Natanzu je bil sicer žrtev podobnega incidenta že lani poleti, ko je v tovarni centrifug za bogatenje jedrskih elementov prišlo do eksplozije. Oblasti so takrat incident označile za sabotažo, sum pa prav tako vrgle na Izrael. Izraelu sicer očitajo tudi, da je odgovoren za umor vodilnega iranskega jedrskega znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, ki je bil iz zasede ubit novembra lani.

Iran International
Eksplozija v Natanzu, julij 2020.

Iran, ki že desetletja bogati uran, domnevno za civilne potrebe, je leta 2015 s šestimi svetovnimi velesilami in Evropsko unijo podpisal jedrski dogovor, s katerim se je zavezal k omejevanju bogatenja tega jedrskega elementa. Tri leta kasneje so Združene države Amerike, takrat pod vodstvom predsednika iz republikanskih vrst Donalda Trumpa, enostransko in nelegalno odstopile od dogovora in proti Iranu znova uvedle gospodarske sankcije. Teheran skuša odtlej dogovor obnoviti, a ZDA tudi pod vodstvom demokrata Joeja Bidna niso izkazale večjega interesa po vrnitvi k pogodbi.