epidemija

Izteklo se je zaprtje države, ukinjena tudi policijska ura in nekateri drugi ukrepi

B.K./STA
12. 4. 2021, 07.13
Posodobljeno: 12. 4. 2021, 07.19
Deli članek:

Vrata znova odpirajo tudi vrtci ter osnovne in srednje šole.

Bobo
Nič več ne bo treba domov hiteti pred 22. uro.

Po 11-dnevnem strožjem zaprtju države zaradi omejevanja epidemije covida-19 od danes veljajo manj strogi ukrepi, ki po prenovljenem vladnem semaforju sodijo v rdečo fazo. Med drugim ni več nočne omejitve gibanja, odprte bodo šole in vrtci, pa tudi vse trgovine ter številne storitve.

Spet v šolo

Vrtci se odpirajo za vse otroke, v šole se vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Dijaki prvih treh letnikov pa se bodo šolali po modelu C. Predvideni so izpiti in seminarji na fakultetah do 10 ljudi.

Vrata odpirajo kulturne institucije

Odpirajo se muzeji, knjižnice in galerije. Ponovno je dovoljeno tudi izvajanje verskih obredov z navzočnostjo vernikov, pri čemer velja omejitev števila oseb, in sicer na enega udeleženca ali skupino iz istega gospodinjstva na 30 kvadratnih metrov.

Manj strogo tudi za športnike in gostince

Rahljajo se ukrepi na področju športa. Priprava in strežba jedi ter pijač je dovoljena v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene in varovance, ter za dostavo.

Maske obvezne le v zaprtih prostorih

Že v soboto je začela veljati sprememba glede nošenja mask, ki so še vedno obvezne v zaprtih prostorih, na prostem pa le takrat, ko ni moč zagotoviti razdalje najmanj 1,5 metra.

Zbiranje še ni dovoljeno

Še vedno pa je prepovedano zbiranje ljudi. Prepovedane ostajajo vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke. Pristojni minister pa lahko dovoli sklenitev zakonskih in partnerskih zvez. Z nekaterimi izjemami ostaja tudi omejitev prehajanja med statističnimi regijami.

Po novem so za vstop v Slovenijo veljavni tudi testi na novi koronavirus, opravljeni v ZDA in Veliki Britaniji.

Pozivi k cepljenju

Sicer pa pristojni opozarjajo na pomen cepljenja, ki po besedah vodje svetovalne skupine Mateje Logar omogoča najhitrejše in največje korake v smeri umirjanja epidemije. Danes ima sestanek posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ki bo govorila o uporabi cepiva AstraZenece.