eksperiment

Švedi vendarle ne bodo zatemnili sonca

B.K./STA
2. 4. 2021, 08.33
Posodobljeno: 2. 4. 2021, 08.36
Deli članek:

Projekt, ki ga je predlagal ameriški milijarder Bill Gates, je bil preveč kontroverzen za Švede.

Reuters
Sončev mrk. Fotografija je simbolična.

Švedska vesoljska korporacija (SSC) je zavrnila kontroverzni geoinženirski projekt, ki ga je med drugimi promoviral tudi ameriški bogataš in ustanovitelj informacijskega podjetja Microsoft Bill Gates. Projekt, ki so ga naumili raziskovalci ameriške univerze Harvard, načrtuje izpust aerosolov v atmosfero Zemlje, s čimer bi zasenčili sončne žarke, da bi ti manj segrevali ozračje našega planeta in s tem pripomogli k znižaju globalne temperature.

Predlog je kontroverzen, saj se je nanj slabo odzvala javnost, skepsa do tovrstnega reševanja podnebnih sprememb pa vlada tudi v znanstveni skupnosti.

V prvi fazi bi v okviru projekta, ki so ga raziskovalci imeli namen začeti na Švedskem, v atmosfero izpustili balon, ki bi tam izpustil oblak kalcijevega karbonata, znanstveniki pa bi preučili kako ta aerosol v atmosferi vpliva na odbijanje sončnih žarkov in kako se plin v atmosferi obnaša.

A na SSC so se odločili, da je tudi ta prvotna faza zanje preveč tvegana, da bi jo podprli.

"Znanstvena skupnost je glede geoinženiringa razdeljena, tudi glede tehnoloških testov, kot bi bil ta načrtovani test z balonom," so v izjavi obrazložili pri SSC. "Obstajajo močni argumenti tako za kot proti raziskovanju tega področja. Ne obstaja pa mednarodni konsenz o tem, a je takšna vrsta raziskav sploh ustrezna."