Komentar

Mihova ojstrica: Žaba je skoraj kuhana

Mihael Korsika
1. 4. 2021, 20.33
Deli članek:

Eden izmed največjih vojaških strategov vseh časov, kitajski general Sundzi, je že pol tisočletja pred začetkom štetja let spoznal, da sovražnika ne smeš nikoli stisniti v kot, temveč mu moraš pustiti izhod v sili, ki mu daje upanje, da bo spopad preživel. V nasprotnem primeru sovražnik nima več ničesar za izgubiti, takšen pa je najbolj nevaren.

Sašo Švigelj
Mihael Korsika

Čeprav naj bi bil slovenski predsednik vlade odličen vojaški in politični strateg, pa pri svojem delovanju ne upošteva Sundzijevega nasveta. Svoje sovražnike, ki so v njegovih očeh bolj ali manj vsi, ki v žepu ne nosijo strankarske članske knjižice, najraje stisne v kot. Tam že stojijo štirje poslanci Desusa, celotna še preostala poslanska skupina SMC s predsednikom stranke na čelu, vendar tudi to ni bilo dovolj za razrešitev predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Pomagala niso niti javno opozorilo poslancem, ki jih je izrekel vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat in so bila namenjena predvsem poslancem v kotu in prebegli trojki iz SMC, Zorčiču, Slugi in Rajiću. V primeru neuspešne razrešitve Zorčiča bodo predčasne volitve blizu, jih je spomnil. Vsaj nehigienično je pri njegovi izjavi dejstvo, da je sam, za zdaj sicer še nesojeni, kandidat za novega predsednika državnega zbora. Če ne bom izvoljen, potem bodo predčasne volitve, vi pa boste ostali brez službe in visokih plač, je prevod Horvatove izjave.

Na tajnem glasovanju sta odločila dva vzdržana glasova, ki sta ju najverjetneje oddala predstavnika italijanske in madžarske manjšine v državnem zboru, na glasove katerih je kljub drugačni dolgoletni tradiciji računal tudi Horvat. Za razliko od poslancev SMC, ki so se iz največjih nasprotnikov Janše in SDS prelevili v največje podpornike, »manjšinca« očitno ostajata zvesta več kot dve desetletji staremu načelu, da sama ne predstavljata jezička na tehtnici v primeru glasovanja o predsedniku vlade ali državnega zbora, temveč mora glasove zagotoviti sama koalicija.

V kotu in verjetno tudi na koruzi klečeči poslanci bodo storili vse, da ne pride do predčasnih volitev, saj bi njihova ponovna izvolitev v parlament verjetno predstavljala največji čudež v zadnjih dva tisoč letih. Ključ v rokah rešitve politične krize ima gospodarski minister in prvak SMC Počivalšek, a je ta povezan z novim ponižanjem, morda celo največjim do zdaj.

Največji Janšev zaveznik lahko odstopi kot minister in se vrne v državni zbor na mesto poslanca. Ker je »njegov« nadomestni poslanec in nekdanji nogometaš Gregor Židan kmalu po izbruhu afere o nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije prestopil k Socialnim demokratom, bi s povratkom Počivalška koalicija pridobila dodaten glas.

Se bo Počivalšek kot operativec odpovedal uglednemu ministrskemu stolčku in se preselil v državni zbor, kjer bo »navduševal« s svojo retoriko, da bo rešil vlado koalicijskega partnerja? Prizadet ne bi bil le ponos, čeprav dotični do zdaj niti ni pokazal, da ga ima, temveč bi ga povratek v parlament udaril tudi po žepu. Počivalšek izmed ministrov prejema drugo najvišjo plačo, ki se giba nekje okoli 5900 evrov bruto, medtem ko najvišja poslanska plača znaša dobrih 4800 evrov bruto.

Počivalškovo naznanilo, da bo sklical izvršni odbor SMC, na katerem bodo razpravljali o nadaljnjih korakih, bi lahko že bil namig v smer njegove odločitve. Čas in datum srečanja še nista znana. Če se bo predsednik SMC vrnil v poslanske klopi, potem je najprimernejši čas, da to stori danes, ko obeležujemo dan norcev.