Svet

Volitve v Izraelu: Natanjahujev Likud ostaja najmočnejša stranka

A.S./STA
23. 3. 2021, 22.26
Posodobljeno: 23. 3. 2021, 22.26
Deli članek:

V Izraelu je na današnjih parlamentarnih volitvah, že četrtih v manj kot dveh letih, največ glasov osvojil desničarski Likud dolgoletnega premierja Benjamina Netanjahuja, kažejo izidi vzporednih volitev. Vendar pa tudi tokrat ni jasno, ali bo Netanjahu lahko sestavil vlado.

Reuters
Benjamin Netanjahu

Likud naj bi v 120-članskem knesetu po izidih vzporednih volitev osvojil med 31 in 33 poslanskih sedežev. Na drugem mestu je stranka Ješ Atid Netanjahujevega tokratnega glavnega tekmeca Jaira Lapida, ki naj bi osvojila med 16 in 18 poslanskih mandatov.

Desničarske stranke, ki podpirajo Netanjahuja, naj bi osvojile 53 ali 54 poslanskih mandatov. Raziskave sicer kažejo, da bi Netanjahu, ki za oblikovanje vlade v parlamentu potrebuje 61 glasov, lahko oblikoval desno večinsko koalicijo, med drugim s podporo svojega nekdanjega varovanca in obrambnega ministra Naftalija Beneta, vodjo verske nacionalistične stranke Jamina. Ta je glede na izide vzporednih volitev osvojila sedem ali osem poslanskih sedežev.

Volilna udeležba dve uri pred zaprtjem volišč je bila 60,9-odstotna, kar je skoraj pet odstotnih točk manj kot na volitvah pred letom dni.

Dolgoletni izraelski premier Benjamin Netanjahu je upal, da si bo na krilih uspešne kampanje cepljenja proti covidu-19 tokrat vendarle zagotovil zadostno večino za vladanje.