Pritiski na šole

Starši začeli groziti ravnateljem, ker morajo njihovi otroci nositi maske

Polona Krušec
23. 3. 2021, 19.30
Deli članek:

Antimaska gibanje se krepi, v njem pa se najdejo tudi starši, ki so prepričani, da imajo njihovi otroci že težave z zdravjem, saj morajo, ko so pri pouku, prekrivati nos in usta.

Dreamstime
Slovenska mladina bipolarna zaradi mask?

Ko govorimo o anitmaskarjih, imamo v mislih tiste, ki ne razumejo smisla oziroma učinka nošenja obrazne zaščite v povezavi z virusom, ali pa jih skrbi, kako njena uporaba vpliva na zdravje; lahko tudi oboje.

Med njimi je tudi kar nekaj staršev, ki naštevajo konkretne težave, ki jih imajo njihovi šolajoči se otroci zaradi mask. Prepričani so namreč, da ker jih morajo nositi, doživljajo »glavobole, kašelj, agresijo in bipolarnost«. Tako pišejo na spletu, kjer o tem poteka glasna debata.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je razkril, da se starši pred njimi zdaj pojavljajo celo z neko odvetniško pisarno, ki jih je opremila z osem stranmi dolgim pravnim mnenjem s konkretno navedenimi členi, »ki da jih kršimo, ko otroke silimo nositi maske. Poudarjam, da so starši, ki s tem naslavljajo šole, nas, ravnatelje, in nam celo grozijo s tožbami, kazenskimi ovadbami, res izgubili kompas, ampak to v celoti. Ker mi izvršujemo vladni odlok, ki je za nas obvezujoč. Dokler ga neko sodišče ne razglasi za nezakonitega, smo ga dolžni upoštevati. Starši bi morali svoje pobude, svoje grožnje, svoje pomisleke naslavljati ne na nas – mi nismo pravi naslov, saj nismo odločevalci, ampak samo 'izvrševalci', temveč na vlado, na ministrstvo za zdravje, ministrstvo za šolstvo, Nacionalni inštitut za javno zdravje. Naj povem, da nam ubadanje s tem povzroča dodatno delo, vnaša nemir in ovira vzpostavljanje čimprejšnjih normalnih odnosov v šoli in odpravljanje primanjkljaja, ki je nastal zaradi pouka na daljavo,« je izpostavil.

STA
Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan.

Ne maska, starši

Glede prepričanja staršev, da imajo njihovi otroci zaradi mask v sebi agresijo, da trpijo za bipolarnostjo in glavoboli, pa je dejal, da je v svoji ne tako zelo kratki pedagoški karieri, ki traja že okoli 30 let, »bistveno več motenj pri otrocih in mladostnikih videl povzročenih zaradi odnosa staršev do otrok, od tega, kar se jim dogaja doma, ne toliko od tega, čemur so izpostavljeni v šoli. Pri tem imam v mislih travmatične ločitve, pri katerih se kopja lomijo na hrbtih otrok, in druge pritiske, ki so jih otroci deležni s strani svojih staršev.«

Zdravnik naj da navodila

Nekoliko je razočaran tudi, ko mu sporočimo informacijo, da nekateri mame in očetje oklevajo, ko imajo oni ali njihovi otroci simptome, ki bi lahko nakazovali na okužbo s korono, in ne gredo na testiranje, celo še več, kljub temu jih napotijo v šolo. »Tako početje je zelo neodgovorno. Vsakokrat, ko se pojavijo za covid-19 značilni simptomi, se je treba obrniti na osebnega zdravnika in bo potem on presodil, kaj in kako,« jim želi sporočiti.

Inšpektor na treninge

Pečan nas je seznanil še z dogajanjem na izvenšolskih dejavnostih. »Je že bil primer, ko je otrok na primer na treningu plesa prišel v stik z okuženo osebo. Kljub temu, da bi zaradi tega moral v karanteno in na testiranje, se to ni zgodilo. Celo normalno je odšel v šolo,« je izpostavil zaskrbljen.