Vlada ne bo poštar

Najprej se je zlagal, zdaj je kriv sporni postopek

Mihael Korsika
23. 3. 2021, 20.05
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša se je pred enim tednom ob očitkih zavlačevanja pri seznanitvi vlade s kandidaturo dveh izbranih kandidatov za evropska delegirana tožilca zlagal, da »ne znata tujega jezika«, včeraj pa je v državnem zboru kot razlog navedel, da gre za sporni postopek. »Vlada Republike Slovenije po ustavi Republike Slovenije ni poštar,« je dejal premier.

STA
Predsednik vlade Janez Janša je včeraj v državnem zboru odgovarjal na poslanska vprašanja.

Poslanka opozicijske LMŠ Tina Heferle je predsednika vlade Janeza Janšo ob včerajšnjem začetku plenarnega zasedanja povprašala, zakaj se vlada še ni seznanila s kandidatoma za delegirana tožilca na evropskem javnem tožilstvu.

Rok za imenovanje se je namreč iztekel 1. marca. Pravosodna ministrica je že pred več meseci podala predlog, a vlada tega do danes še ni obravnavala. K temu ni pripomogel niti evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, ki je v drugi polovici februarja Slovenijo pozval, naj pohiti z nacionalnimi izbirnimi postopki.

Enostaven izbirni postopek

Profimedia
Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je vlado pozval, naj pohiti z izbirnimi postopki.

Izbirni postopek je po besedah Heferletove izjemno enostaven. »Državnotožilski svet opravi izbirni postopek, presodi strokovnost in izpolnjevanje vseh pogojev, nato pa svojo izbiro v obliki predloga pošlje ministrstvu za pravosodje. Ministrstvo za pravosodje pa potem predlog posreduje vladi v seznanitev,« je pojasnila opozicijska poslanka. To bi vlada po njeni oceni lahko naredila v »borih dveh minutah«. Oba izbrana kandidata imata tudi pozitivno mnenje generalnega državnega tožilca in vodje specializiranega tožilstva.

»Postopek je sam po sebi nenavaden. Glejte, po ustavi republike Slovenije navzven predstavlja vlada, ne tožilski svet, ne ministrstvo, ampak vlada,« je opozicijski poslanki odgovoril Janša. Ob tem je dodal, da so kolegi iz Evropske unije povedali, da o imenovanju evropskih delegiranih tožilcev povsod odloča vlada. Državni zbor je pred leti po njegovih besedah sprejel zakon, »da je vlada poštar«, saj nima nobene pravice odločanja. »Postopek preverjamo,« je dejal Janša. Do njegovega zaključka pa se vlada po njegovih besedah s tem ne bo seznanila.

Zagotovil je še, da Slovenija nič ne zamuja, in poudaril, da zakonodaja ne določa roka, v katerem bi se morala vlada seznaniti s predlogom.

Velja spomniti, da je premier Janša pred dobrim tednom v daljšem pogovoru za televizijo Planet ocenil, da je del zapletov pri imenovanju tožilcev nastal tudi zaradi šibkega vodenja pravosodnega resorja s strani ministrice SMC Lilijane Kozlovič. Ob tem je ponovno zatrdil, da je vladi posredovala predlog, da se imenujejo na evropske funkcije tožilci, ki ne znajo tujega jezika.

V državnotožilskem svetu so njegove navedbe zavrnili. Oba predlagana kandidata namreč po njihovih zagotovilih izpolnjujeta vse predpisane pogoje, eden od njiju s potrdilom izkazuje tudi znanje angleškega jezika na ravni C2.

Premierjeva laž ne predstavlja le napada na državnotožilski svet, ki ju je predlagal v imenovanje, temveč tudi osebni napad na tožilska kandidata. Za izrečene besede se javnosti in kandidatoma ni opravičil.

STA
Oba kandidata imata pozitivno mnenje generalnega državnega tožilca Draga Škete.

Zamera iz preteklosti?

Janša je v včerajšnjem odgovoru na poslansko vprašanje Heferletove še ocenil, da gre za politizacijo primera, a mu je poslanka odgovorila, da indici kažejo ravno obratno.

V javnosti se sicer že dalj časa pojavljajo neuradne informacije, da vlada predloga ministrice ne obravnava zaradi nasprotovanja predsednika vlade. 

Kandidata za evropska delegirana tožilca sta specializirana tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. Oba pa naj bi v nemilost premierja padla zaradi starih postopkov, med drugim zaradi preiskovanja Janševega premoženja.

Evropsko javno tožilstvo

Več članic EU, med njimi Slovenija, se je leta 2017 odločilo za okrepljeno sodelovanje v boju proti goljufijam v EU in za vzpostavitev evropskega javnega tožilstva. Neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom EU.

Vzpostavljanje evropskega javnega tožilstva še poteka. Operativno naj bi zaživelo spomladi letos.

Strateško raven sestavljata evropski glavni tožilec in kolegij tožilcev, v katerem sedi po en predstavnik iz vsake države. Slovenijo na tem mestu zastopa Jaka Brezigar.

Vlada Janeza Janše pa se ni seznanila z izbranima kandidatoma za evropske delegirane tožilce, ki bodo v svojih državah odgovorni za izvajanje konkretnih kazenskih preiskav in pregone v okviru pristojnosti evropskega javnega tožilstva.