v srbiji

Potem ko sta rotvajlerja ubila štiriletnika, naj bi lastniki masovno zapuščali pse te pasme

R.T.
21. 3. 2021, 09.24
Posodobljeno: 21. 3. 2021, 11.21
Deli članek:

Pripeljejo jih v zavetišče ali kar spustijo na ulico. Pristojni lastnike pozivajo, naj tega ne počnejo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Spomnimo: 

Minuli teden je Srbijo pretresla grozljiva vest in sicer da sta družinska psa pasme rotvajler na pragu družinske hiše v mestu Senta do smrti ogrizla štiriletnega dečka. Le nekaj dni kasneje je do podobne tragedije prišlo pri nas. 

Predstavniki Združenja za oskrbo živali "Beta" iz Zrenjanina pravijo, da je po napadu v Senti prišlo do množičnega zapuščanja rotvajlerjev in drugih psov velikih pasem. 

Spustijo jih na ulico ali pripeljejo v zavetišče

Kot je za Blic povedala Gorana Belič iz združenja "Beta", so v samo dveh dneh prejeli ducat klicev državljanov s prošnjo, da združenje prevzame lastništvo rotvajlerjev, pa tudi nekaj sporočil ljudi, ki so pse že odpeljali v mestno zavetišče in jih tam pustili.

"V stiku smo s pristojnimi iz zrenjaninske Zoohigiene - JKP, kjer so nam povedali, da imajo trenutno kar pet rotvajlerjev in dva šarplaninca. Dva rotvajlerja od petih so pobrali z ulice, ker so ju lastniki zapustili, ostale pa so ljudje pripeljali in odšli. Ne vem, kaj je bolj grozljivo - dejstvo, da so tako velike pse spustili na ulico, ali dejstvo, da so svoje pse pripeljali in jih zapustili," je za Blic povedala Gorana Belič.

Beličeva je ob tem pozvala lastnike, naj tega ne počnejo. "Ne kaznujte jih brez razloga ali zaradi napada drugega psa, do katerega je prišlo v okoliščinah, o katerih ni veliko znanega. Vsi, ki ste svoje pse izpustili ali kam odpeljali, pojdite po njih in jih pripeljite domov, dokler ne bo prepozno," je dejala. 

Zapuščeni psi so trenutno na opazovanju v združenju "Beta", kjer bodo naslednjih 15 dni, nato pa bo veterinar presodil, ali so agresivni ali pa jih je mogoče dati v posvojitev. "Sodeč po njihovih vedenjih menimo, da psi niso agresivni in da jih bomo lahko rešili. Imamo pa prostora le za dva in pozivamo vse ljudi dobre volje, da nam pomagajo in sprejmejo enega od njih. Kličejo nas tudi sestrska združenja za zaščito živali, vendar na žalost nimamo dovolj kapacitet, da bi rešili vse pse," je zaključila Beličeva.