grozljivka v mengšu

FOTO: Življenje deklice ugasnilo, znana je tudi usoda psa

Žiga Kariž
19. 3. 2021, 18.03
Deli članek:

Veterinarska inšpekcija pri psu, mešancu med rotvajlerjem in nemškim ovčarjem, ni našla posebnosti, tudi oskrbljen naj bi bil primerno. Policija preiskave še ni zaključila.

Primož Lavre
Kraj tragičnega dogodka v Mengšu

Slovenija nima uradnega seznama pasem, ki bi spadale pod oznako nevarni psi. Ta »naziv« dobijo psi, ki povzročijo škodo ali poškodbo in za njih zakon predvideva obvezno šolanje.

Naključni sprehajalec v Mengšu včeraj ne bi mogel slutiti, da se je na dvorišču mirnega gospodarskega poslopja v sredo popoldne zgodila huda tragedija. Komaj osemletna deklica je vstopila na dvorišče, se napotila k večjemu psu, ki je bil sicer privezan na verigo, a je kljub temu skočil vanjo in jo pogrizel do smrti. Sosedi pravijo, da je bilo z dvorišča slišati presunljive krike. Psa je z otroka spravila šele odrasla oseba, katere identitete policija ne sme razkriti. Čeprav je zdravniška pomoč na prizorišče prišla nemudoma, deklici ni bilo pomoči. Krajani pravijo, da naj bi bilo poslopje v najemu, slišali smo tudi govorice, da naj bi bila deklica s starši na obisku pri lastnikih psa. Omenjenih govoric na policiji nismo uspeli potrditi.

Ugotovitve inšpekcije

Pes naj bi bil mešanec me rotvajlerjem in nemškim ovčarjem. Z njim pred tem dogodkom ni bilo nikakršnih težav. Z veterinarske inšpekcije so sporočili, da pes ni kazal znakov zlorabe. »Skrbnik psa je imel psa registriranega, redno cepljenega, na verigi na svojem dvorišču in je zanj primerno skrbel,« so zapisali v odgovoru na naša novinarska vprašanja.

Veriga in uta

Usoda psa je jasna. Ker je povzročil smrt človeka, ga bodo po tem, ko ga bodo testirali na steklino, v skladu z zakonom o zaščiti živali usmrtili. Policija dogodek še preiskuje v smeri kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki ga bo verjetno obtožen lastnik psa. Kot so zapisali odgovorni z inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zakon določa, da morajo skrbniki nevarnih psov poskrbeti, da so psi na povodcu in opremljeni z nagobčnikom, da so zaprti v pesjaku ali objektu ali da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom. Ograja, ki loči dvorišče od javne ceste, je sicer nižja od 1,8 metra, je pa opremljena s potrebnim napisom, pes pa je bil, kot rečeno, na verigi.

Stroka za boljšo zakonodajo

Ob tragičnem dogodku se je spet odprla razprava o tem, katere pasme so nevarne in katere ne ter na kakšen način bi se dalo tovrstne dogodke preprečiti. »Skrajni čas, da se prevetri zakonodaja in se določi, kdo lahko poseduje psa, kdo jih lahko vzgaja in prevzgaja, nikakor pa ni opravičljiv ugriz nobenega psa ne glede na pasmo! Ljudje, čas je, da se začnemo obnašati odgovorno, da poiščemo strokovno pomoč, če svojega psa ne obvladujemo, in da imamo svojega psa vedno pod nadzorom. Bolečine staršev in bližnjih si ne predstavljamo, ni besed, ki bi orisale ta občutja. Iskreno sožalje,« so zapisali na spletni strani Pesmojprijatelj.si. V iskanju vzrokov za nesrečni dogodek smo govorili tudi z Markom Bručanom, trenerjem psov vodnikov in vodjo intervencijske enote za reševalne pse, ki je uvodoma pojasnil, da s primerom sicer ni dovolj seznanjen, da pa je verjetno, da je pes branil svoj teritorij. Ob tem je podal oceno, da je, če je bil pes ves čas na verigi, tudi to vplivalo na njegovo psiho.

Primož Lavre
Na ograji je predpisana oznaka, ki opozarja na nevarnega psa.

V Sloveniji nori na pse

Bručan je ob tem opozoril na trenutne razmere: »Trenutno je v Sloveniji skoraj nemogoče dobiti psa. Zaradi epidemije so si številni Slovenci omislili 'najboljšega prijatelja'. Skrbi me, kaj bo čez eno leto, saj se bojim, da so se ljudje za pse odločili brez pravega premisleka in iz napačnih razlogov.« Ob tem apelira na vse, ki razmišljajo o nakupu psa, naj se prej posvetujejo s strokovnjaki, kinologi. »Ljudje morajo vedeti, kakšnega psa si želijo, kaj posamezna pasma terja od njih in kakšno obremenitev prinaša. Pes mora biti družini v veselje in ne obremenitev ter razlog za slabo voljo.«

Obvezno šolanje

Ob tem je tudi izpostavil, da bi vsak lastnik psa moral opraviti osnovno šolanje. V Sloveniji se pojavlja težava, ker to področje ni zakonsko urejeno. »Šolo ima načeloma lahko vsak. Za to ni potrebno ne dovoljenje, ne koncesija, ne določena izobrazba. Kinološka zveza ima to sicer urejeno, a da imate šolo, ni treba biti član zveze,« je na neurejene razmere še opozoril Bručan.

Wikipedija
Rotvajlerji so močni psi, a po statistiki niso nič bolj nevarni kot katerakoli druga večja pasma.