velik uspeh

Na Otoku cepili že polovico vseh odraslih

A.S./STA
20. 3. 2021, 20.46
Posodobljeno: 20. 3. 2021, 20.47
Deli članek:

Britanska vlada je danes sporočila, da so v državi proti covidu-19 cepili že vsakega drugega prebivalca in nacionalni program cepljenja označila za velik uspeh. Z najmanj enim odmerkom je bilo cepljenih že skoraj 27 milijonov ljudi, od tega dva milijona tudi že z drugim.

STA
Z najmanj enim odmerkom je bilo cepljenih že skoraj 27 milijonov ljudi, od tega dva milijona tudi že z drugim.

V povprečju so v zadnjem času v državi dnevno razdelili več kot 420.000 odmerkov cepiva, v petek naj bi cepili rekordno visoko število ljudi, med njimi tudi premierja Borisa Johnsona. Razmik med prvim in drugim odmerkom je v državi pretežno pri 12 tednih.

"Sem absolutno navdušen, da lahko povem, da smo cepili polovico vseh odraslih v Veliki Britaniji," je v video posnetku, objavljenem na Twitterju sporočil zdravstveni minister Matt Hancock. "To je zelo pomembno, ker cepivo predstavlja našo pot iz epidemije," je dodal.

Nacionalni zdravstveni sistem (NHS) je sicer minuli teden v pismu centrom za cepljenje posvaril, da bo od 29. marca za štiri tedne motena dobava cepiv. To pomeni, da bodo morali cepljenje za stare med 40 in 50 let odložiti do maja, so zapisali.

Vlada vztraja, da zamuda, ki naj bi jo povzročila pomanjkljiva dobava s strani indijskega podjetja Serum Institute, največjega proizvajalca cepiv na svetu, ne bo vplivala na načrt vlade, da v prihodnjih mesecih sprosti ukrepe.

Epidemiološko stanje se je v državi po izjemno slabih razmerah januarja bistveno izboljšalo. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev znaša 57 primerov. Strokovnjaki to pripisujejo tako strogim omejitvenim ukrepom kot učinkom cepljenja.