Dobri ljudje so priskočili na pomoč

Zjutraj odšla v šolo in v nekaj minutah ostala brez vsega

Antun Katalenić
21. 3. 2021, 08.26
Posodobljeno: 22. 3. 2021, 20.21
Deli članek:

Po požaru v Slovenski Bistrici so v spontani akciji zbiranja pomoči občanki v samo eni uri zagotovili osnovna živila, oblačila, pohištvo ter celo računalnik in tiskalnik.

GT243
Pomagali so anonimni mladi posameznici, ki je v ponedeljkovem požaru ostala brez vsega.

Zadostovala je le ena ura. Zgolj 60 minut po klicu na pomoč prek Facebooka se je organizatorka spontane dobrodelne akcije Tadeja Vantur že lahko zahvalila nešteto ljudem in tudi podjetjem, da so pomagali anonimni mladi posameznici, ki je v ponedeljkovem požaru ostala brez vsega.

Nevarno delo gasilcev

Kljub hitremu posredovanju prostovoljnih gasilcev iz Slovenske Bistrice je namreč požar stanovanje v središču mesta povsem uničil, hitro bi lahko pogorela celotna stavba. Kot je v telefonskem pogovoru za Svet24 pojasnil vodja intervencije Boris Keršič, so že ob prihodu na prizorišče ugotovili, da bo stanovanje težko rešiti, čeprav je v pritličju že gorelo, pa jim je uspelo omejiti širjenje ognjenih zubljev v višje nadstropje, pri čemer so morali biti še posebno previdni, saj je bil pod že poškodovan: »Gasilci so morali biti pozorni, da ne bi kdo padel iz prvega nadstropja v pritličje.« Po opravljeni intervenciji so ocenili škodo, gasilci so ostali na požarni straži, na facebooku pa se je kaj kmalu začela akcija zbiranja pomoči.

PGD Bistrica
Prizor pogorišča iz pritličja stavbe v središču mesta.

Na pomoč priskočile tudi trgovine

Tadeja Vantur je ob tem, ko je izvedela za dogodek, na svojem profilu zapisala: »Nesreča ne počiva! Z vseh koncev prihaja toliko donacij, tokrat pa je prišel trenutek, ki mi je vzel sapo! Mlada punca, študentka ... vedno nasmejana ... polna življenja in pozitivne energije … Ko se je zjutraj odpravljala v šolo, niti pomislila ni, da ji lahko zagode stara električna napeljava! Punca, mimo katere se sprehajam vsak ljubi dan ... s katero sva se kar veliko presmejali ... Punca, ki svoj 'prosti' čas nameni delu v proizvodnji, da zasluži vsak dodaten cent ... je danes ostala brez vsega! Ostala je brez oblačil, računalnika, tiskalnika, brez vsega!«

Vanturjeva, ki ji sicer sodelovanje v dobrodelnih akcijah ni tuje, skupaj z družino in podjetjem Bogomirja Gajserja GT243 zbira pločevinke za pomoč 19-mesečni deklici Lani z razvojnimi težavami, je kaj kmalu prejela kopico pozitivnih odzivov iz okolice Slovenske Bistrice, in hitro so zbrali vse nujno potrebne stvari ter še kaj drugega; od hrane, higienskih potrebščin, oblačil in obutve do pohištva, računalnika, tiskalnika, televizorja ... Poleg posameznikov so roko pomoči ponudili tudi v Fejst Tejst Slovenska Bistrica, Papirnici Zgornja Polskava, trgovini PikaPika, Zavarovalno zastopanje Motaln pa bo dekletu brezplačno oddajalo stanovanje tri mesece. Svoje so dodali še v butiku Moment Rače, od koder so prizadeti sporočili: »Lahko pride k nam in si izbere oblačila.« Objavo na Facebooku je delilo kar 800 profilov.

GT243
Pomagali so anonimni mladi posameznici, ki je v ponedeljkovem požaru ostala brez vsega.

Zaključek v eni uri 

Ob zaključku akcije se je Vanturjeva iskreno zahvalila: »Neverjetni smo! V tem trenutku so me oblile solze! Ne moremo vrniti vsega, kar lahko človeku vzame požar, smo pa pokazali, da zmoremo mlademu dekletu vrniti moč ... Vse ostalo, kar še potrebuje, objavimo naknadno!« Očitno je, da so tudi v času koronakrize ljudje pripravljeni stopiti skupaj – morda še bolj kot sicer.

PGD Šalovci
V hudih časih sosedi priskočijo na pomoč. Med koronakrizo očitno ni nič drugače.

Končno poročilo o požaru policija še pripravlja, po vsem sodeč pa je šlo za napako v električni napeljavi. Pri PGD Slovenska Bistrica vzroka požara niso želeli razkriti, preden ga uradno ne potrdijo, so pa komentirali, da je zagorelo v starejši stavbi, torej je bila tudi napeljava starejša. Najboljša zaščita pred takšno nevarnostjo je seveda obnova, a tudi ta ne more zagotoviti popolne varnosti. Na srečo so ob nezgodah pripravljeni priskočiti na pomoč sosedje.

GT243
Pomagali so anonimni mladi posameznici, ki je v ponedeljkovem požaru ostala brez vsega.