Rusija

Nočni klubi, bari in restavracije so lahko odprti celo noč

G.G./STA
27. 1. 2021, 16.04
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 17.02
Deli članek:

V Rusiji v zadnjih tednih postopno upada dnevno število okuženih s koronavirusom.

Reuters
V Rusiji so morali lokali zapreti do 23, ure. Odslej ne bo več omejitev.

"Pandemija pojenja in v teh razmerah je naša dolžnost, da ustvarimo pogoje za čimprejšnje okrevanje gospodarstva," je sporočil moskovski župan Sergej Sobjanin

Od danes lahko restavracije, bari in nočni klubi ostanejo odprti celo noč. V okviru ukrepov so bili namreč lahko odprti do 23. ure. Še naprej bodo morali upoštevati higienske predpise in pravilo fizične razdalje. Po novem delodajalcem ni več treba zagotoviti, da najmanj 30 odstotkov zaposlenih dela od doma. O tem lahko sedaj podjetja in organizacije odločajo samostojno.

Sobjanin v objavi ni omenjal zbiranja na javnih površinah, zaradi česar prepoved množičnih zborovanj najverjetneje ostaja v veljavi. Moskovski župan je še dodal, da so v mestu z 12 milijoni prebivalcev v zadnjem tednu v povprečju dnevno potrdili od 2000 do 3000 novih okužb. Na vrhuncu jih je bilo po okoli 7000. Starejšim in ranljivim je kljub temu svetoval, naj raje ostanejo doma. 

Profimedia
Prejšnji petek v eni od srednjih šol v Moskvi. Pouk poteka v razredih.

Rusija je sicer doslej potrdila več kot 3,7 milijona okužb, od tega okoli 900.000 v Moskvi. Za posledicami covida-19 je umrlo več kot 70.000 ljudi. Preračunano glede na število prebivalstva, je to podobna številka (nekoliko nižja) kot v Nemčiji in približno štirikrat nižja kot v Sloveniji. 

Medtem ko je bila Evropa v primežu drugega vala pandemije in je uvajala stroge karantenske ukrepe, se Rusija ni odločila za zaprtje države, ampak je stavila predvsem na hitro cepljenje proti covidu-19.