Pojasnil je, da se o tem sicer še usklajujejo z avstrijskim ministrstvom za zdravje. Za jutranji program avstrijskega radia Ö1 je Netzer še povedal, da naj bi bile maske FFP2 pri pouku obvezne za vse starejše učence, ne le tiste, ki se ne bi testirali na novi koronavirus.

V Avstriji šolanje trenutno poteka na daljavo, otroci pa se bodo v šole predvidoma vrnili po koncu zimskih počitnic 8. oziroma 15. februarja, odvisno od dežele, kjer se šolajo. Netzer ne izključuje možnosti, da bodo morali šolanje na daljavo podaljšati.

Uporaba zaščitnih mask v šolah je v Avstriji že obvezna za vse učence, starejše od 10 let, poleg tega morajo šole poskrbeti za ustrezno medsebojno razdaljo, med drugim z izmenskim poukom. Starejši učenci pa bodo morda morali uporabljati zaščitne maske FFP2, ki naj bi zadržale do 94 odstotkov aerosolov in drobnih delcev.

Otroci, mlajši od 10 let, manj dovzetni za okužbe z novim koronavirusom

Strokovnjaki WHO so med pandemijo covida-19 lani ugotovili, da mlajši od 18 let predstavljajo 29 odstotkov svetovnega prebivalstva, a le osem odstotkov vseh okuženih z novim koronavirusom. Bolj verjetno je, da bo bolezen pri njih potekala v blagi obliki ali brez simptomov.

Glede na študije so otroci, mlajši od 10 let, manj dovzetni za okužbe z novim koronavirusom in tudi manj kužni. Najstniki od 16. leta dalje pa virus prenašajo v enaki meri kot odrasli. Organizacija še poudarja, da je bolj verjetno, da se bodo učitelji okužili zunaj šol kot v njih.