Za izboljšanje odnosov

Vladimir Putin: "Današnje razmere niso normalne"

L.K./STA
27. 1. 2021, 15.44
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 15.46
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v nagovoru na virtualnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) zavzel za izboljšanje odnosov med Rusijo in Evropo. Kremelj je po njegovih besedah pripravljen na to.

Reuters
Evropo je pozval, naj se "znebi strahov preteklosti".

V svojem prvem nagovoru na WEF, ki običajno poteka v švicarskem Davosu, po letu 2009 je Putin ubral spravljiv ton. Dejal je, da Rusija in Evropa delita skupno zgodovino in se morata vrniti k "pozitivni agendi".

"Seveda morata biti Zahodna Evropa in Rusija skupaj. Današnje razmere niso normalne," je dejal v nagovoru prek videopovezave. "Če lahko presežemo probleme preteklosti, nas čaka pozitivno obdobje odnosov," je zatrdil. Vendar pa ljubezen po njegovih besedah ni možna, če je enostranska. Mora biti vzajemna, je dodal.

Evropo je pozval, naj se "znebi strahov preteklosti", in dejal, da je Moskva pripravljena na izboljšanje odnosov. "Pripravljeni smo na to, želimo si to," je poudaril ruski predsednik.

Ni sicer podrobneje pojasnil, kako naj bi Rusija in Evropa izboljšali odnose.

Ravno danes je sicer rusko zunanje ministrstvo zaradi odziva Evrope na dogajanje v zvezi z ruskim opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim "izrazilo dvom v možnost vzpostavljanja nadaljnjih odnosov z Evropsko unijo".

Zastrupitev Navalnega v Sibiriji lani poleti je poskrbela za dodatno zaostritev v že tako in tako slabih odnosih med Brusljem in Moskvo.