FFP2 in angleški sev

Na Bavarskem v trgovinah in v javnem prometu navadne maske ne bodo več dovolj

C.E.
12. 1. 2021, 14.59
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 16.46
Deli članek:

Bavarski ministrski predsednik Markus Söder je opozoril pred možnostjo širjenje domnevno bolj nalezljivega angleškega seva koronavirusa.

Reuters
Markus Söder z FFP2 masko.

S prihajajočim ponedeljkom v trgovinah in v javnem prometu ne bodo več zadostovale znamenite modre kirurške maske, kaj šele maske iz blaga. Söder je svojo ekipo odločil, da bodo na Bavarskem obvezne maske tipa FFP2, ki so jih v Nemčiji upokojencem in kroničnim bolnikom delili zastonj. Bavarski ministrski predsednik je ukrep razložil. Navadne maske naj bi ščitile pred virusom le druge, FFP2 maske pa ščitijo tudi nosilca maske.

Ukrep prihaja v veljavo kljub rahlemu upadu števila pozitivnih primerov na Bavarskem. V zadnjih 24 urah so zabeležili 1740 primerov, 500 manj kot pred enim tednom. S tem je sedemdnevno povprečje na 100.000 prebivalcev padlo na 158,8.

V Nemčiji jih najbolj skrbi nov, angleški sev koronavirusa. "Pred nami je še osem do deset težkih tednov," je bila dramatična tudi kanclerka Angela Merkel, ki pa ni izrecno rekla, da bodo strogi protikoronski ukrepi v veljavi še naslednjih deset tednov.