ni razloga

Evropska komisija okrcala vlado zaradi izgovarjanja na evropska pravila pri prekinitvi financiranja STA

B.K./STA
12. 1. 2021, 13.31
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 13.34
Deli članek:

Evropska komisija poudarja, da evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po Evropski uniji.

Reuters
Evropska komisija, Bruselj.

Evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU, so danes poudarili v Evropski komisiji v povezavi z vprašanjem financiranja STA. Kot kaže, se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve Evropske komisije.

"Naj bom jasna - evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU. To je jasno," je poudarila govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta. Na podlagi razpoložljivih informacij so v primeru STA zneski financiranja po njenih besedah v okviru, ki ga določa evropska zakonodaja.

Ta prag je določen pri 15 milijonih evrov na leto, piše v delovnem dokumentu komisije, ki opredeljuje navodila za uporabo pravil EU o državni pomoči, javnih naročilih in notranjem trgu za storitve splošnega gospodarskega pomena. Poleg tega Slovenija ni navedla, da kateri koli drugi pogoj, opredeljen v pravilih o državnih pomočeh za nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena, ne bi bil izpolnjen.

"Zato se zdi, da je pomoč mogoče dodeliti brez potrebe po predhodni notifikaciji komisiji in odobritvi komisije," je še dejala govorka komisije.

V komisiji so tako danes potrdili neuradne informacije, pridobljene v ponedeljek, da bi po prvih analizah nadomestilo STA lahko izpolnilo pogoje za dodelitev nadomestila brez predhodne notifikacije komisiji in odobritve komisije. Vlada Republike Slovenije tako nima več izgovorov za vztrajanje pri prekinitvi financiranja Slovenske tiskovne agencije.