podpisi poslancev desus?

Fajonova o konstruktivni nezaupnici: "To ni projekt Karla Erjavca, ni projekt enega človeka"

A.S./STA
12. 1. 2021, 15.35
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 19.02
Deli članek:

Predsednica SD Tanja Fajon v petek pričakuje 43 poslanskih podpisov pod predlog konstruktivne nezaupnice, vključno s prvopodpisanimi poslanci DeSUS. Če podpisov slednjih ne bo, bo po njenih besedah vredno razmisleka, ali bi vseeno vložili predlog konstruktivne nezaupnice. Za zamenjavo vlade je po njenih ocenah vedno več razlogov.

STA
Tanja Fajon

Predsednik DeSUS in potencialni kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade Karl Erjavec danes sestankuje s poslanci DeSUS, od katerih pričakuje podpise pod predlog konstruktivne nezaupnice. Za zdaj še ni znano, ali jih bodo prispevali.

"To je najmanj, kar bi tudi sama pričakovala, glede na to, da tudi druge opozicijske stranke prispevamo svoje podpise," je v izjavi novinarjem v DZ povedala Fajonova. Če podpisov poslancev DeSUS ne bo, bo po njenih besedah vredno razmisleka, ali bi vseeno vlagali konstruktivno nezaupnico, a ta trenutek pričakuje 43 podpisov poslancev.

Podpirajo tako vložitev konstruktivne nezaupnice kot Erjavca

Erjavec se je danes sestal tudi s poslanci SD, ki jih je obvestil o pogovorih pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice, ki jo stranke KUL z Erjavcem kot kandidatom za mandatarja napovedujejo za petek. Poslanci SD se pod predlog nezaupnice še niso podpisali. Po besedah Fajonove bodo v sredo na sestanku zbrali vse podpise. Zagotavlja pa, da podpirajo tako vložitev konstruktivne nezaupnice kot Erjavca.

"A to ni projekt Karla Erjavca, ni projekt enega človeka. Je projekt enakovrednih partnerjev, skupaj bomo sodelovali. Gre za idejo in željo, da zamenjamo to škodljivo vlado," je poudarila.

Razlogov za menjavo vlade je po njenem mnenju veliko. Naštela je neuspešno obvladovanje epidemije covida-19, nedosledne ukrepe, korupcijske afere in nedoslednosti. "Želim si normalizacije odnosov, dosledne in spoštljive komunikacije in da z alternativnim programom, ki ga dajemo na mizo, pokažemo, da smo pripravljeni prevzeti odgovornost," je še dejala Fajonova.

Po njenih ocenah KUL z zelo dobrim alternativnim programom

Zagotovila je, da ni bojazni, da bi se potencialna vlada KUL sesula sama vase, saj da ne bodo ponavljali napak levosredinskih vlad iz preteklosti. Kot je povedala, so se marsikaj naučili ter v zadnjem obdobju precej izboljšali sodelovanje in vzpostavili zaupanje.

Po njenih ocenah ima KUL zelo dober alternativni program. SD je bila po besedah Fajonove motor programskega delovanja KUL, "imajo svojo strategijo za izhod iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize ter jasno vizijo, kako Slovenijo peljati do rednih volitev".

SMC vztraja pri svoji odločitvi

Tudi če Erjavcu uspe prepričati vse lastne poslance pa zgolj 43 glasov za uspeh nezaupnice ni dovolj. Zato so oči uprte v poslance SMC. Vodja poslancev SMC Janja Sluga je danes v izjavi v DZ sicer na vprašanje, ali ostajajo pri odločitvi, da Erjavca ne bodo podprli za mandatarja, dejala, da je bil sklep sveta stranke jasen in da so mu poslanci zavezani slediti. Ali mu dejansko bodo, pa ob tajnem glasovanju težko govori, je navedla.

Na špekulacije, da poslanci ne bi prevzeli glasovnic za tajno glasovanje, pa je dejala, da sklepa o takem ravnanju niso sprejeli. Zato bo tudi sama "zagotovo glasovnico prevzela in tudi glasovala". Glede pritiskov, ki naj bi se vršili na poslance SMC, je dejala, da o tem ne more govoriti, saj se nanjo niso izvajali.