Birokratski zaplet?

Kitajci ne dovolijo, da bi brskali po Wuhanu

C.E.
5. 1. 2021, 20.51
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 20.54
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija je presenečena in razočarana zaradi ravnanja Kitajske.

Reuters
Tako so marca stražili vhod na zaprto železniško postajo v Wuhanu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sredi decembra slovesno sporočila, da bo januarja na Kitajsko odpotovala skupina mednarodnih strokovnjakov, ki bodo raziskovali izvor novega koronavirusa.

Kitajske oblasti so v zadnjem hipu odpovedale sodelovanje. Ali z drugimi besedami, WHO zaenkrat ne dovolijo, da bi preiskovali po Wuhanu in okolici. »Zelo sem razočaran,« je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V domnevni epicenter koronavirusa, v Wuhan, so nameravali poslati ekipo desetih mednarodnih strokovnjakov, med njimi epidemiologe in veterinarje, ki naj bi raziskali prve primere okužbe pri ljudeh in morebiti našli vir okužb. Dva člana moštva sta že odpotovala na Kitajsko, drugim pa kitajski uradniki niso odobrili vizumov.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan upa, da gre le za »logistično in birokratsko težavo«, ki naj bi jo hitro rešili.

Kitajske oblasti sicer v zadnjih mesecih izražajo vse več dvomov, da je bil izvor novega koronavirusa na Kitajskem. Podobnega mnenja so tudi nekateri evropski strokovnjaki.

Ne Wuhan, izvor koronavirusa je bila severna Italija