Bojazen pred stranskimi učinki je velika. Je tudi upravičena?

Kakšne so do zdaj znane posledice cepljenja v Sloveniji

Ž.K.
5. 1. 2021, 20.00
Deli članek:

S pričetkom cepljenja v Sloveniji so vse večji razmah dobile tudi teorije zarote in vse več je zgodb o stranskih učinkih, pojavile so se tudi govorice o smrtni žrtvi.

STA
Prvi učinki cepljenja naj bi se pokazali že v naslednjih dneh.

Če smo takoj po začetku epidemije imeli občutek, da je skupaj z epidemijo končno prišel prelomni trenutek, ko bo človeštvo znova našlo del izgubljene vere v znanost, se iz tedna v teden stvari obračajo na slabše. Dejstvo, da o virusu SARS-CoV-2 še vedno ne vemo vsega, je teoretikom zarot dalo krila, precej nespretno komuniciranje odgovornih in velika zmeda pri sprejemanju ukrepov pa občutek, da mnenje stroke niti ni pomembno. Od prvega dne epidemije pa je eno sporočilo jasno. Življenje se bo vrnilo v normalne tirnice, šele ko bo cepivo preprečilo širjenje virusa.

Zaupanje v cepivo

Kot so nam povedali na NIJZ, je protokol za spremljanje stranskih učinkov cepivo zoper covid-19 enak kot pri ostalih cepivih. Če se stranski učinki pojavijo, se obvesti osebnega zdravnika, ki jih obravnava in zabeleži ter o njih obvesti NIJZ.

Cepivo je tu, a ker smo ga dobili prej kot v letu dni in ker gre za novo tehnologijo, je nezaupanje veliko. Podatki kažejo, da se v zdravstvenih ustanovah celo nekateri zdravstveni delavci izogibajo cepljenju. Večina z izgovorom: »Počakajmo na učinke in posledice.« Zaupanje v cepivo naj bi že prejšnji teden omajal pojav okužbe pri prebivalcih enega od domov za ostarele po tem, ko so prejeli prvi odmerek cepiva. Na NIJZ so razložili, da je možno, da so bili stanovalci DSO okuženi že prej, saj v Sloveniji ni DSO-ja, kjer ne bi bilo okužbe, človeško telo pa protitelesa na podlagi cepiva razvije šele po 14 dneh. Omenjeno je včeraj potrdila tudi državna sekretarka z ministrstva za zdravje Marija Magajne. Pojasnila je, da če je do tega prišlo, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a takrat znakov okužbe niso kazali, ker so bili v inkubacijski dobi. To je možno tako pri covidu-19 kot pri drugih boleznih, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

Ena oseba umrla

Veliko razburjenja pa je včeraj povzročila vest, da je ena od oseb, ki so cepivo prejele v DSO, umrla. Na NIJZ so nam potrdili, da so prijeli eno prijavo pojava stranskega učinka in eno prijavo smrti, ki je sovpadala s prejemom cepiva. O dogodku je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, ki je pojasnil, da so po informacijah, ki jih ima na voljo sam, v okviru cepljenja obravnavali samo en primer, in sicer primer starejše, »zelo stare osebe iz enega od domov.« Oseba je bila cepljena, nato je prišlo do »ponovitve incidenta, ki ga je oseba že imela. Šlo je za ponovljen infarkt in življenje se je izteklo.« Je pa Kacin poudaril, da tega, ali gre tukaj za en in isti primer, torej primer, o katerem je v teh dneh govora, v tem trenutku ne more potrditi. 

Skrb za zdravje vseh

Preuranjenih zaključkov torej ne gre delati. A v tem trenutku nam številke povedo, da smo, v primeru, da smo uporabili vse cepivo, ki smo ga prejeli v preteklem letu torej ob 16.000 odmerkih cepiva, morebiti zabeležili eno smrtno žrtev v najbolj ranljivi skupini, med tem ko podatki o obolevnosti in smrtnosti zaradi okužbe s covidom-19 kažejo, da je v Sloveniji ob 125.000 okužbah umrlo 2800 ljudi oziroma 2,2 odstotka ljudi. Številk seveda ne gre prehitro posploševati, tudi okužb je zagotovo več in je posledično odstotek smrtnosti manjši, a kljub temu neprimerljiv z do zdaj znanimi podatki o stranskih učinkih in morebitnih umrlih zaradi cepiva. Igra številk namreč pokaže, da bi, če se pred virusom ne ubranimo in bi zboleli vsi, imeli kar 45.000 žrtev, ob predpostavki, da umre eden od 16.000, pa ob precepljenju celotne populacije 125 smrtnih primerov. Gre seveda zgolj za igro številk, a dejstvo je, da teoretiki zarot ustvarjajo mnenje, da je dopustno virusu pustiti prosto pot in se izogniti cepljenju,  v kolikor bi cepivo imelo tudi neželene posledice. O neželenih posledicah necepljenja ne govori nihče od njih, čeprav se z njimi soočamo iz dneva v dan že od lanskega marca.