Nemški strokovnjak

Ne Wuhan, izvor koronavirusa je bila severna Italija

C.E.
27. 11. 2020, 14.16
Posodobljeno: 27. 11. 2020, 14.16
Deli članek:

Uradno velja, da je izvor tako imenovanega koronavirusa kitajski Wuhan. Nemški epidemiolog Alekxander Kekule je po vseh ugotovitvah drugačnega mnenja.

Profimedia
Bolnišnico v mestu Codogno v Lombardiji so konec februarja zaprli, potem ko so vanjo sprejeli šest novih pacientov, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.

V pogovorni oddaji Markus Lanz na televiziji ZDF je ugledni epidemiolog presenetil s trditvijo, da virus SARS-CoV-2, ki ga poimenujemo novi koronavirus, izvira iz severa Italije. »Štartna točka pandemije ni bila Kitajska, ampak sever Italije,« je prepričan Kekule, ki svojo izjavo podkrepil z izsledki raziskav. Pri 99 odstotkih preiskanih okužb po svetu, so ugotovili, da gre za mutacijo virusa, ki so ga najprej zasledili na severu Italije.

Že res, da so najprej virus detektirali v Wuhanu, toda le zato, ker ga v Italiji, kjer je krožil že proti koncu leta 2019, niso zaznali. V tem času se je po oceni Kekuleja virus prilagajal na človeka in se mu tudi prilagodil, kot je zanj najbolj ugodno.

Kekule je bil kritičen tudi do domačih oblasti, ki so se kljub opozarjanju stroke na drugi val, po njegovem mnenju odzvale z ukrepi prepočasi in ne povsem ustrezno.

Z njegovimi trditvami se skladajo ugotovitve italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT). NT je proučeval vzorce krvi 959 zdravih oseb, ki so sodelovale v programu odkrivanja raka na pljučih med septembrom lani in marcem letos. Protitelesa proti novemu koronavirusu so odkrili pri 111 udeležencih programa oziroma 11,6 odstotka. 14 odstotkov med njimi jih je imelo protitelesa v krvi že septembra, pri 30 odstotkih pa so jih odkrili v drugem tednu februarja. Skratka, vse to nakazuje, da se je virus iz Italije razširil po svetu.