neizprosno

Jemal je visoke podkupnine, obsodili so ga na smrt

B.K.
5. 1. 2021, 13.20
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 13.21
Deli članek:

Nevarno je biti pokvarjen direktor v kitajski državni firmi.

Reuters
Lai Xiaomin

Nekdanji vodja kitajskega državnega podjetja za upravljanje premoženja Huarong Lai Xiaomin je bil spoznan za krivega velike korupcije in obsojen na smrt, poročajo tuji mediji. Gre za najhujšo kazen v sojenju za korupcijo na Kitajskem v zadnjih nekaj letih.

58-letni Lai je bil spoznan za krivega prejemanja "zelo velikih" vsot podkupnin. Samo ena provizija, ki jo je prejel je presegla 600 milijonov juanov (75,6 milijonov evrov), skupno pa naj bi se na škodo firme v dobrem desetletju okoristil za več kot 1,79 milijard juanov (230 milijonov evrov). Lai je bil prav tako spoznan za krivega poneverbe za več kot 25 milijonov juanov (3 milijone evrov) državnega premoženja. Obsojen je bil tudi nezakonitega organiziranja zabav in mnogoženstva. Poročil se je namreč z drugo žensko, ko je bil legalno poročen še s svojo prvo ženo. V prvem zakonu se mu je rodila hčerka, v drugem pa dva sina. Prijeli so ga leta 2018.

Čeprav je obsojenec v procesu sodeloval in preiskovalcem izdal informacije o prestopkih svojih podrejenih, je bila resnost njegove korupcije in "škoda, ki jo je povzročil družbi" za sodnike prevelika, da bi bili do njega prizanesljivi. "Lai Xiaomin ne spoštuje zakonov in je skrajno pohlepen. Njegova kazniva dejanja so izredno huda in jih je treba strogo kaznovati," so zapisali v razsodbi.

Huarong je kitajsko državno podjetje za upravljanje premoženja, neke vrste državna slaba banka, ki je bila ustvarjena v devetdesetih letih preteklega stoletja, da bi odkupila slabe kredite državnih bank. Kasneje se je iz bančništva med drugim razširila še na dejavnosti zavarovalništva in nepremičninskega posredovanja.