priporočilo

Onkološki inštitut tem bolnikom priporoča cepljenje proti covidu-19

A.S./STA
5. 1. 2021, 11.34
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 11.34
Deli članek:

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so za STA navedli, da se cepljenje proti covid-19 zagotovo priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri tisti, ki se aktivno zdravijo, zlasti s kemoterapijo ali imunoterapijo, pa je potrebna individualna presoja, zato naj se posvetujejo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom.

Arhiv
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so za STA navedli, da se cepljenje proti covid-19 zagotovo priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so za STA pojasnili, da je glede na razpoložljivo literaturo mRNK cepivo, na tej tehnologiji temelji za zdaj edino registrirano cepivo v EU proti covidu-19, to je cepivo Pfizerja in BioNTecha, učinkovito in varno, cepljenje proti covidu-19 se tako priporoča za onkološke bolnike. "Zagotovo cepljenje priporočamo pri onkoloških bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri njih v raziskavah niso zaznali nobenih posebnih zapletov," navajajo.

Glede onkoloških bolnikov, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenju, na sistemskem zdravljenju ali obsevanju, nimajo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni. Vendar pa glede na empirično znanje ne predvidevajo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva pri onkoloških bolnikih na hormonskem zdravljenju ali obsevanju v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje načeloma priporoča, so dodali.

Pri bolnikih, ki prejemajo kemoterapijo ali imunoterapijo, pa obstaja predvsem vprašanje učinkovitosti in tudi varnosti cepiva. "Pri teh bolnikih je potrebna skrbna individualna presoja o smiselnosti cepljenja, upoštevajoč vrsto kemoterapije ali imunoterapije, kot tudi splošno stanje bolnika, zato tem bolnikom svetujemo, da se posvetujejo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom," so še dodali.