strategija rahljanja zaostritev

Jelko Kacin o morebitnem sproščanju ukrepov

A.S.
5. 1. 2021, 13.01
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 13.18
Deli članek:

Spomnil je na načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19.

STA
Jelko Kacin

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci dejal, da se ljudje obnašajo odgovorno, na vprašanje, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja protikoronskih ukrepov, pa je odgovoril: "V tem trenutku ni dobrih nastavkov, da bi lahko pogledali v prihodnost". Na tej točki je spomnil na načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19, ki ga je vlada predstavila na začetku decembra in ga kasneje ob začasnem decembrskem sproščanju postavila na stranski tir. 

Kacin je izpostavil predvsem tretjo, oranžno fazo, ki predvideva odprtje servisnih dejavnosti in trgovin ter vrtcev in šol za učence s posebnimi potrebami in prvo triado osnovnih šol. Oranžna faza naj bi nastopila, ko števili okužb v sedemdnevnem povprečju in hospitaliziranih padeta pod tisoč.

"V tem trenutku imamo število novih okužb daleč čez 1350, kar je druga, rdeča faza, v tem trenutku pa smo pod 1200 zasedenih postelj, ker je danes prišlo do večjega odpusta," je dejal in dodal: "Če pogledamo po tem semaforju, nastavki res niso najboljši, vlada pa bo že jutri v ožjem formatu pristojnih ministrov in drugih pristojnih institucij (svetovalna skupina, NIJZ, največje bolnišnice) ponovno razpravljala o tem, kaj bi bilo možno storiti". Ob tem ne gre pozabiti, da je vlada načrt sproščanja oblikovala v času, ko se še niso množično izvajali hitri antigenski testi, tako je primerjava trenutnih podatkov o številu novih primerov okužbe s tistimi iz obdobja oblikovanja načrta najmanj vprašljiva. S tega vidika tako ključen podatek ostaja število hospitaliziranih covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah.