Na vrsti naslednji sklopi

Minister Cigler Kralj pojasnil, kako poteka cepljenje v domovih za starejše

S.R.
5. 1. 2021, 12.20
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 13.02
Deli članek:

Po navedbah ministra Janeza Ciglerja Kralja cepljenje poteka v skladu z načrtom. Pojasnil je tudi, da so razširili prakso izvajanja hitrih antigenskih testov.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V domovih se je v ponedeljek sicer na novo okužilo 51 stanovalcev in 30 zaposlenih, v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih pa 14 stanovalcev in en zaposlen, je sporočil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, poroča STA.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je danes sporočil nabolj sveže informacije o poteku cepljenja v socialno varstvenih zavodih. To po njegovih besedah poteka skladno z načrtom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva za zdravje. Doslej so izvedli dva sklopa cepljenj, pri čemer bodo tisti varovanci in zaposleni v socialno varstvenih domovih, ki cepiva doslej še niso prejeli, cepljeni ob naslednjih sklopih. Doslej je bilo cepljenih že 1848 zaposlenih in 8116 varovancev, je pojasnil Cigler Kralj. Izvajalci cepljenja v domovih za starejše bodo sicer danes in jutri prejeli še 2199 odmerkov cepiva, 701 odmerek pa bo šel tudi v roke varnostno delovnih centrov. 

Kar zadeva število okuženih v domovih za starejše oziroma tistih, ki so okužbo že preboleli, je teh 10.036 v primeru varovancev (od skupno 18.700 mest) in 3789 v primeru zaposlenih (od skupaj 9108). Sicer pa so po navedbah ministra redna hitra testiranja postala že ustaljena praksa, ki so jo z v četrtek sprejeto uredbo razširili tudi na izvajalce pomoči na domu, centre za socialno delo in izvajalce socialno varstvenih programov.

Dotaknil se je tudi vprašanja obiskov v domovih za starejše, ki se izvajalo v skladu z navodili ministrstva za zdravje. To izvajalce spodbuja, naj v čim večji možni meri organizirajo varne obiske, saj osebni stiki bistveno pripomorejo k boljšemu počutju stanovalcev. Obiski so sicer odvisni od razmer v posameznem domu. V teh sicer tudi sprejem novih stanovalcev poteka v skladu z navodili ministrstva za zdravje. Novega stanovalca najprej za sedem dni namestijo v sivo cono in ga nato osmi dan testirajo na okužbo z novim konronavirusom. Če je izvid negativen, ga preselijo v belo cono v domu.