spor

Južna Koreja rušilca v Perzijski zaliv poslala zaradi zaseženega tankerja

B.K.
5. 1. 2021, 10.32
Posodobljeno: 5. 1. 2021, 10.53
Deli članek:

Vojaška ladja je v regijo priplula dan po tem, ko je Revolucionarna garda zajela južnokorejski tanker.

Profimedia
Rušilec južnokorejske mornarice, razreda Chungmugong Yi Sun-sin.

Mornarica Republike Koreje je v vode blizu Hormuške ožine napotila vojaški rušilec razreda Chungmugong Yi Sun-sin, dan po tem, ko je iranska Revolucionarna garda zajela južnokorejski tanker Hankuk Chemi zaradi domnevnega onesnaževanja tamkajšnjih voda. Tanker z 20 člani posadke in 2.700 tonami etanola je zdaj zasidran v luki v obmorskem mestu Bandar Abbas. Lastnik tankerja je v torek povedal, da so pripadniki Revolucionarne garde plovilo ustavili in posadko prisilili, da je zaplula proti Iranu.

Južnokorejske oblasti so zatrdile, da naloga rušilca ni nasilna osvoboditev zajete posadke pač pa zaščita ostalih južnokorejskih ladij, ki plujejo skozi ožino. “[Rušilec] izvaja naloge varovanja naših drćavljanov,” so v izjavi za medije dejali na južnokorejskem zunanjem ministrstvu.

Iran ima sicer v južnokorejskih bankah več milijard dolarjev premoženja, ki pa jih te, zaradi ameriških sankcij, Iranu nočejo vrniti. Zajetje tankerja bi tako, kljub izgovoru o onesnaževanju voda, lahko bil pritisk na južnokorejske oblasti, naj sprostijo iransko premoženje v njihovih bankah. Iran naj bi bil sicer del svojih zamrznjenih sredstev v južnokorejskih bankah pripravljen zamenjati za cepivo proti covidu in druga potrebna blaga.