Sputnik V

Ameriški režiser se je cepil z ruskim cepivom

B.K.
15. 12. 2020, 15.11
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 15.13
Deli članek:

Rusko cepivo Sputnik V, ki ga je razvil inštitut Gamaleja, je prvo registrirano cepivo proti covidu-19 na svetu. Njegova učinkovitost je 91,4-odstotna.

Reuters
Ameriški režiser Oliver Stone.

Ameriški filmski režiser Oliver Stone je v ponedeljek sporočil, da se je cepil z ruskim cepivom Sputnik V. Prejel je prvega izmed dveh potrebnih odmerkov. Ob tem je dejal, da ne razume, zakaj zahodne države ignorirajo to cepivo.

"Pred nekaj dnevi sem se cepil. Ne vem še, kako učinkovito je rusko cepivo, vendar sem o njem slišal veliko pozitivnih stvari," je za rusko državno televizijo dejal Stone. "Dobiti moram še drug odmerek. Mislim, da je vaše cepivo koristno. Ne razumem, zakaj ga na Zahodu ignorirajo. Mediji molčijo o vseh informacijah."

Stone, ki je v karieri prejel že 12 oskarjev in več kot dvajset ostalih filmskih nagrad, trenutno v Rusiji snema nov film.

Cepljenje začeli po vsej državi

Cepljenje proti covidu-19 so sicer danes začeli po vsej Rusiji, saj so vse regije prejele cepivo, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije medtem sporočil ruski minister za zdravje Mihail Muraško.

Na sestanku vodstva vladnega koordinacijskega sveta za boj proti novemu koronavirusu je spomnil, da je cepljenje po vsej državi odredil ruski predsednik Vladimir Putin ter da je prostovoljno in brezplačno. Najprej bodo cepili učitelje, zdravstveno osebje in socialne delavce. V decembru bodo po državi razdelili 480.000 odmerkov cepiva.

Rusko cepivo Sputnik V je sicer doslej naročilo že vsaj 50 svetovnih držav.