Svet

Svoje dosegel na sodišču, žabe v sosedovem ribniku so med parjenjem preglasne

S.R.
15. 12. 2020, 14.47
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 14.50
Deli članek:

Sodišče je odločilo, Michel in Annie Pecheras iz francoske vasice Grignols morata po devetih letih pravnega spora s sosedom izprazniti svoj ribnik, v katerem so si dom ustvarile »preglasne« žabe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Sodnik je namreč ocenil, da žabe med sezono parjenja delajo takšen hrup, da je ta lahko za sosede moteč. Zakonca Pecheras imata zdaj 90 dni časa, da 300 kvadratnih metrov velik ribnik izsušita in s tem preženeta nadležne dvoživke. Sodnik je bil neomajen, čeprav so nekatere okoljevarstvene organizacije opozarjale, da so med žabami tudi nekatere zaščitene vrste. 

Celotna zadeva ima sicer dolgo brado. Pecheras je pojasnil, da sosed Jean-Louis Malfione pred 12 leti z ribnikom ni imel nobenih težav. Še več, spraševal naj bi ga, kdo je opravil delo, če bi si ribnik omislil tudi na svojem posestvu. Leta 2012 je Malfione nato udaril s tožbo, v kateri je trdil, da hrup, ki ga povzročajo žabe, v določenih delih leta presega 63 decibelov. To je izmeril pri odprtem oknu svoje spalnice, za kar je predložil tudi dokaze. Lokalno sodišče je leta 2014 odločanje o zadevi zavrnilo, a je pritožba romala v roke sodišča v Bordeauxu, od takrat pa so se z njo ukvarjala različna sodišča. 

Pecheras, ki mu grozi visoka denarna kazen in celo zapor, je ribnik, v in ob katerem so si dom ustvarile tudi ribe in race, postal pa je tudi priljubljeno letovišče za prostoživeče živali, kot so čaplje, jelenjad in divje svinje, že začel izsuševati. Okoljevarstvena organizacija Sepanso se je medtem na odločitev pritožila na francosko kasacijsko sodišče, najvišje sodišče v državi, saj naj bi v ribniku živelo tudi šest zaščitenih vrst žab, ki jih želijo ohraniti pri življenju. Peticijo za zaščito teh žab je v zgolj dveh dneh podpisalo več kot 90.000 ljudi, poroča britanski Guardian. 

Zagata z žabami je samo zadnji od številnih primerov medsosedkih sporov, povezanih s podeželjskim življem, ki so se znašli na francoskih sodiščih. Ta so v preteklosti že obravnavala primere preglasnega kikirikanja petelina, gaganja rac, preveč smrdečih krav in preglasnih kravjih zvoncev ter celo primer, ko se je nekdo pritožil zaradi hrupa preveč razglašenih oziroma neubranih škržatov.