Zdravje

Osupljivo: vse to so funkcije vitamina D v telesu

Promocijsko sporočilo
15. 12. 2020, 14.43
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 14.48
Deli članek:

Pomen vitamina D je izjemnega pomena, zato je njegovo pomanjkanje pri večini ljudi po vsem svetu toliko bolj alarmantno.

Profimedia
HUjšanje

V kritično skupino spadamo tudi mi, saj so letošnje raziskave pokazale, da se s pomanjkanjem vitamina D sooča kar 80 odstotkov Slovencev. Priporočila tujih in domačih zdravnikov in nutricionistov, da je smiselno seči po prehranskih dopolnilih – vitaminih in mineralih z visoko vsebnostjo hranil, kot je na primer tekoči Vitamin D3 in K2 s holistic.si, so zato več kot utemeljena.

Certificirana prehranska terapevtka Alja Dimic prav kombinacijo D3 in K2 še posebej priporoča zaradi medsebojnega delovanja vitaminov, ki daje izjemne učinke. Opozarja pa še, naj v zimskem času nikakor ne pozabimo na naše najmlajše in jih zagotovimo kvaliteten tekoči Holistic D3, ki ima prijeten okus gozdnih sadežev, ki njegovo uživanje naredi prijetno celo za zahtevne brbončice naših najmlajših.

Katere so torej glavne funkcije, ki jih ima v telesu vitamin D?

  • Ena izmed najpomembnejših funkcij vitamina D je, da spodbuja in ureja absorpcijo kalcija in fosforja ter spodbuja optimalno delovanj imunskega sistema.
  • Dovolj vitamina D je ključno tudi za normalen razvoj in trdnost kosti in zob ter pri preprečevanju ali zdravljenju raka.
  • Vitamin D zmanjšuje tveganje za multiplo sklerozo, glede na študije iz leta 2006 objavljena v Journal of American Medical Association, pa zmanjšuje možnost za razvoj bolezni srca.

Prav tako, glede na raziskave objavljene v reviji American Journal of Clinical Nutrition, vitamin D pomaga zmanjšati obolevnost za gripo.

Vitamin D se bori proti depresiji in raziskave so pokazale, da igra vitamin D pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in odganja depresijo. V eni od študiji so znanstveniki tudi ugotovili, da so ljudje z depresijo, ki so prejeli vitamin D, opazili izboljšanje.

V eni od študij o vitaminu D študiji so ugotovili izboljšanje pri fibromialgiji.
Tudi če poskušate shujšati, poskrbite za dovolj vitamina D, saj glede na raziskave izgubo telesne teže spodbuja.
V eni od študij pa so dokazali veliko izboljšanje in zmanjšanje obolevnosti zaradi srca.

Vitamin D sicer pridobimo s pomočjo sončne svetlobe, na njegovo tvorbo pa slabo vplivajo onesnaženost, uporaba zaščite pred soncem, življenje v zaprtih prostorih, oslabljena in osiromašen hrana ter nekatere bolezni. Uživanje prehranskih dopolnil je torej idealna rešitev.

Strokovnjaki s holistic.si dobronamerno svetujejo: 'Četudi uporabljate našo prehransko dopolnilo Vitamin D3 in K2, se ne glede na vreme vsak dan odpravite na sprehod za vsaj pol ure, ne uporabljajte komercialno pripravljene kozmetike in krem, ki preprečujejo nastajanje D vitamina, uživajte polnozrnata žita in če jeste živalsko hrano, naj bo iz ekološke vzreje.