Počitniški vozni red

FOTO: Po mesecu dni znova stekel javni promet

B.K./STA
15. 12. 2020, 12.59
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 13.05
Deli članek:

Izvajalci javnega potniškega prometa prvi dan po enomesečni prekinitvi voženj niso zaznali večjih posebnosti. Potniki, ki jih dopoldne ni bilo veliko, dosledno upoštevajo zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, so dogajanje strnili prevozniki.

Bobo
Vlak Kamnik - Ljubljana.

Po opažanjih Nomaga javni potniški promet v Sloveniji poteka nemoteno. Ker poteka po počitniškem voznem redu, so na nekatere linije, kjer je bilo pričakovati večje število potnikov, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o zasedenosti avtobusov umestili tudi dodatna vozila.

O zasedenosti avtobusov še ne morejo poročati, a so glede na številne odzive potnikov in podatke iz klicnega centra ocenili, da so številni državljani nestrpno pričakovali vzpostavitev javnega potniškega prometa.

Tudi v Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) posebnosti ne opažajo. So pa po prvih vtisih potniki veseli, da avtobusi spet vozijo, saj vozniki poročajo o pozitivnih komentarjih s terena.

Bobo
Vlak Kamnik - Ljubljana.

Trenutno vozi 99 LPP avtobusov, po potrebi bodo dodajali nove. Potnikov sicer ni veliko, kar so tudi pričakovali. Vsi pa upoštevajo ukrepe. Na LPP še pojasnili, da inšpekcijskih nadzorov zaenkrat ni bilo, medtem ko so jih v dveh tednih pred novembrsko zaustavitvijo javnega prometa našteli okoli 80.

V mariborskem mestnem prevozniku, kjer izvajajo javni prevoz samo na območju Mestne občine Maribor, prvi dan ponovnega izvajanja prevozov posebnih težav niso zaznali. Na avtobusih ni bilo večje gneče, so pa bili tisti potniki, ki so prevoz uporabili, zadovoljni, da mestni potniški promet spet deluje.

"Opaziti je bilo, da velika večina potnikom spoštuje zaščitne ukrepe in da nosijo obrazne maske," je za STA dejal vodja odnosov z javnostjo pri Marpromu Miha Rubin.

Bobo
Vlak Kamnik - Ljubljana.

Tudi na vlakih, ki so zjutraj prišli v Ljubljano, ni bilo opaziti pretirane gneče, vlaki pa vozijo po počitniškem voznem redu. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je dejal, da promet poteka normalno in brez posebnosti.

"Prilagoditve so, mislim pa, da so potniki in osebje že navajeni po več kot pol leta takšnih ukrepov," je dejal. V primeru, da potniki ne spoštujejo ukrepov, jih zaposleni na to opozorijo in prosijo, da upoštevajo ukrepe. Če še vedno ne želijo upoštevati pravil, pa jih odstranijo z vlaka.