Črna kronika

Slovenski hudodelci zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov

S.R./STA
15. 12. 2020, 10.44
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 10.45
Deli članek:

V ponedeljek so se začeli predobravnavni naroki za 35 domnevnih članov kriminalne združbe, ki naj bi trgovala s heroinom, kokainom, ekstazijem, marihuano, hašišem in spidom. Naroki in dogovori o priznanju krivde bodo potekali še ves teden.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Združba naj bi od jeseni 2017 do racij letos s prodajo droge zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov. Trgovali naj bi s heroinom, ekstazijem, kokainom, prepovedano konopljo, hašišem in spidom. Drogo naj bi v Slovenijo tihotapili iz tujine in jo prodajali tudi v Avstriji in na Hrvaškem, spid so proizvajali v laboratoriju v Cerkljah na Gorenjskem, so poročali Delo, Dnevnik in Večer. Po mnenju tožilstva naj bi trije člani združbe imeli tudi vsak svojo hudodelsko združbo. Trenutno je v priporu 17 članov domnevne kriminalne združbe, ostali se lahko branijo s prostosti. Obtožnica zoper vpletene je sicer dolga 375 strani.

Slovenski del mednarodne združbe naj bi vodil 38-letni podjetnik iz Komende Aleš Zupančič, ki se predobravnavnega naroka na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi slabega počutja ni udeležil. Po besedah svojega odvetnika bo krivdo verjetno priznal. Dogovori glede priznanj krivde še potekajo tudi z drugimi člani združbe. Edini, ki je do sedaj krivdo odločno zanikal, je bil Kamničan Jure Močnik, domnevno drugi človek združbe, ki je na sodišču dejal, da v življenju ni prodal grama droge in nikoli ni bil član hudodelske združbe. 

Od števila vpletenih, ki bodo priznali krivdo, je tudi odvisno, ali bo moralo ljubljansko okrožno sodišče za potrebe tega sojenja najeti večjo dvorano izven sodišča. 

Policisti so kriminalno združbo razbili konec januarja letos, ko so v obsežnih hišnih preiskavah zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov prepovedanega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.