ribiški spori

Zaradi brexita že pripravljajo vojno mornarico

B.K.
15. 12. 2020, 09.56
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 09.58
Deli članek:

Združeno kraljestvo bo svoje ribiče branilo kar z vojno mornarico.

Profimedia
Britanska Kraljeva mornarica.

Združeno kraljestvo je v soboto aktiviralo ladje svoje Kraljeve mornarice, da bi te v primeru trdega brexita začele patruljirati po vodah med Veliko Britanijo in Francijo, poročajo tuji mediji. Vojno ladjevje bi tako čuvalo britanske ribiče in odganjalo morebitne francoske ribiče, ki bi zapluli v vode, ki jih vlada v Londonu šteje za svoje. V vodah med Veliko Britanijo in Francijo namreč po pravilih Evropske unije lahko lovijo ribiči obeh držav, a z izstopom Združenega kraljestva iz zavezništva, bodo vode spet razdeljene, že dolgoletni spori glede rib pa bodo znova postali aktualni.

Štiri 80-metrske jahte so zdaj v stanju pripravljenosti in bodo začele patruljirati po Rokavskem prelivu, če se britanski in evropski predstavniki v nedeljo ne bodo dogovorili o prostotržnem sporazumu.

Upokojeni britanski admiral Alan West je za radio BBC ocenil, da je korak vlade, da aktivira mornarico, pravilen. "Popolnoma primerno je, da Kraljeva mornarica varuje naše vode, če smo suverena država in je stališče vlade, da tam ne smejo pluti čolni drugih držav," je dejal.

Nekdanji poveljnik britanske vojske Tobias Ellwood pa se s korakom britanske vlade ne strinja. "Soočeni smo z možnostjo, da se bo naša mornarica zaradi pravic ribičev spopadla z drugo članico Nata," je prav tako dejal za radio BBC. "Ne živimo več v elizabetanskih časih. Graditi moramo zavezništva, ne pa jih razbijati," je dodal.

Britanski premier Boris Johnson je sicer nedavno dejal, da so možnosti, da prostotržni sporazum ne bo dosežen "zelo, zelo velike," glavni pogajalec Unije Michel Barnier pa možnosti za dogovor sicer še vidi, a je prav tako dejal, da se vsaj kratkemu obdobju brez sporazuma ni več moč izogniti.

Združeno kraljestvo bo sicer skupni evropski trg zapustilo 31. decembra, ne glede na to ali uspe do takrat z Evropsko unijo skovati nov sporazum ali ne.