kaj nas čaka?

Beovićeva o popolni zapori države med prazniki, odpiranju šol, nošenju mask na prostem in tretjem valu

A.S.
15. 12. 2020, 08.44
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 08.59
Deli članek:

Začasno rahljanje ukrepov, nato popolna zapora države? Kdaj naj bi se otroci vrnili v šole? Nas čaka tretji, doslej najhujši val?

STA
Vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 in infektologinja Bojana Beović

V oddaji Studiu City na nacionalni TV Slovenija sta na vprašanja voditelja Marcela Stefančiča glede epidemije koronavirusa in začasnega rahljanja ukrepov odgovarjala vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović in soustanovitelj Sledilnika za covid-19 Luka Renko.

O maskah na prostem

Najprej so se dotaknili nošenja mask. Od srede bo v vseh regijah zaščitna maska na prostem obvezna le, če ni mogoče zagotoviti najmanj dvometrske medosebne razdalje. Beovićeva je ob tem opozorila, da bo nošenje maske še vedno obvezno, če bomo v bližini nekoga drugega. "Če gre nekdo z masko čez polje na sprehod, to res ni smiselno. Če ste v urbanem središču, pa lahko vsak trenutek nekoga srečate, se začnete z njim pogovarjati, to je situacija, v kateri letijo kapljice in v tem trenutku je pozimi, ko se virusi dobro prenašajo, pametno imeti masko," je pojasnila.

Kdaj se bodo otroci vrnili v šole?

Infektologinja je še nedolgo tega zagovarjala, da do odpiranja trgovin ne sme priti pred odpiranjem šol, zgodilo se je ravno to: trgovine z oblačili in obutvijo v štirih regijah z boljšo epidemiološko sliko odpirajo svoja vrata, šolarji se še vedno izobražujejo na daljavo. "Tega časa, ko bodo odprte trgovine in do katerega bi bile odprte šole, je zelo malo, dober teden. Seveda ni realno v dobrem tednu ponovno odpreti šole, za odpiranje šol se je namreč treba zelo temeljito pripraviti. Epidemija je v Sloveniji zelo razširjena, šole so v tem primeru tudi del epidemije, zato jih je res treba organizirati na varen način. Bolj je smiselno, da so trgovine, samo v teh boljših regijah, odprte teh nekaj dni, potem imamo ponovno kar temeljito zaporo države, s samo družinskimi druženji. Treba je biti pozoren, da ostanemo v svojem mehurčku" je povedala in dodala, da bi si želela, da se otroci v šolske klopi vrnejo po praznikih. 

Številke še vedno visoke

Soustanovitelj Sledilnika za covid-19 Luka Renko je poudaril, da so številke novoodkritih primerov koronavirusa v Sloveniji še vedno visoke. "1500 okužb na dan pomeni, da vsak dan pride 120 novih pacientov s koronavirusom v bolnišnice in vsak dan 45 do 50 mrtvih," je opozoril in potrdil, da je trenutno v Sloveniji res najvišja smrtnost zaradi covida-19. Cilj je doseči od 100 do 300 novoodkritih okužb dnevno, da bi epidemiologi lahko sledili stikom okuženih. Izrazil je tudi bojazen pred začasnim sproščanjem ukrepov: "Ljudje so utrujeni od epidemije, utrujeni od osmih tednov ukrepov. Bojim se, da sedaj v teh regijah, ki imajo sproščene ukrepe, da bo tam prišlo do dodatnih stikov, ki bodo pospešili ponovno rast. V tem primeru bomo v to zimsko obdobje štartali  s slabih pozicij".

O "lockdownu"

Beovićeva je na vprašanje, kakšne bi bile epidemiološke razmere, če bi do tako imenovanega "lockdowna" prišlo že septembra, odgovorila, da ne bi bilo nič drugače. Prepričana je, da zapora države ne bi mogla biti učinkovita, saj so že takrat sprejeti ukrepi  - med drugim tudi zapiranje lokalov v večernem času - naleteli na močan odpor. "Že to ni bilo sprejemljivo," je dejala in poudarila, da so razmere pred zaprtjem države med prazniki povsem drugačne, saj da se zavedamo, da je bolezen tu, da se je razmahnila. "Vsakdo pozna nekoga, ki je v bolnišnici, ki je hudo bolan, tudi koga, ki se mu je življenje zaradi covid-19 izteklo," je izpostavila.

Čaka nas tretji val

Ker so respiratorne bolezni na vzponu januarja in februarja, je Beovićeva potrdila, da je ključni del šele pred nami. "Čaka nas tretji polčas, tretja tretjina, ki zna biti po nekaterih napovedih iz Evrope hujša kot prvi dve. To, kar se bo nam zgodilo, je, da bomo prišli v zadnjo tretjino z enega obsežnega vala, ki je trenutno prisoten v Sloveniji. Seveda nas to zelo skrbi, organizirajo se bolnišnice, dodatne postelje, kolikor je to sploh še možno. Poleg tega moramo res apelirati na ljudi, da zaščitimo sebe in svoje najbližje. Upam, da bo to zavedanje šlo vzporedno s tem močnejši valom in da bomo za silo zdržali ta čas do bolj množičnega cepljenja," je zaključila.