Veliko jih ne zna uporabljati pametnih telefonov

Upokojenci zahtevajo, da se umakne pogojevanje z aplikacijo

C.E./STA
14. 12. 2020, 21.22
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 21.27
Deli članek:

Zveza društev upokojencev Slovenije ostro nasprotuje odločitvi vlade, da se gibanje znotraj regij dopušča zgolj tistim, ki imajo na svojih pametnih telefonih naloženo prostovoljno aplikacijo #OstaniZdrav.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po ocenah Zveze društev upokojencev Slovenije več kot 80 odstotkov slovenskih upokojencev starih več kot 70 let, ne uporablja pametnih telefonov, saj jih ne zna. Pri tem jih več kot petina ne premore niti navadnih telefonov.

Predsednik zveze društev upokojencev Janez Sušnik je omenjeni ukrep označil kot diskriminatoren do več kot 600.000 slovenskih upokojencev. V zvezi zato zahtevajo, da vlada nemudoma omili v nedeljo sprejeti ukrep in omogoči vsem starejšim državljanom prost režim za prestop občinskih meja v pokrajinah, za katere je sama z ukrepom dovolila prosto gibanje, in v katerih okuženost ne predstavlja večjega tveganja, je še zapisal Sušnik v današnjem sporočilu za javnost.

Kaj o tem pravi minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Na vprašanje, kaj naj pri prehodu občinskih meja storijo ljudje, ki nimajo pametnega telefona in si aplikacije za sledenje ne morejo namestiti, je dopoldne odvrnil, da se mu zdi, da večina pametne telefone vendarle ima. Ni pa povedal, ali je ta izjava nepreklicna.