Obračanje po ...

Gantar za preoblikovanje strokovne skupine! Se vrača Fafangel?

C.E.
14. 12. 2020, 19.31
Posodobljeno: 14. 12. 2020, 19.36
Deli članek:

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v zagati. Strokovna svetovalna skupina je namreč v enem dnevu naredila salto, ko je od zagovarjanja zapiranja nenujni gospodarskih dejavnosti prešla na stran odpiranja.

STA
Mario Fafangel je pred dnevi odstopil iz svetovalne skupine. Bi se res lahko tako hitro vrnil ali gre le za govorice?

Gantar je bil včeraj zvečer močno presenečen, da si je svetovalna skupina, ki jo bodi Bojana Beović premislila. Še pred nekaj dnevi je Beovićeva opozarjala, da se epidemiološke razmere v državi niso toliko spremenile, da bi glede na postavljena merila za sproščanje ukrepov to tudi dovoljevale. Naklonjena je bila tudi Gantarjevi pobudi glede zapiranja vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti.

"Podobne težave smo imeli pri hitrih testih, kjer se je mnenje, tudi na strani stroke, prehitro spreminjalo. Na mestu je, da se ekipa prevetri in postavi v ospredje del, ki je trenutno pomembnejši, se pravi sama epidemija," je kritičen minister za zdravje.

Po Gantarjevih besedah je zato na mestu razmislek, kako naprej s sodelovanjem s strokovno skupino. Spomnil je, da je preoblikovanje skupine napovedal že minulih dneh, ko je iz nje izstopil vodilni epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravja (NIJZ) Mario Fafangel.

Gantar se naj bi zavzemal za največ tri člansko ekipo, potarnal pa je, da je teh časih težko dobiti strokovnjake, ki bi se izpostavljali na tem položaju. Po poročanju Televizije Slovenije bi lahko po preoblikovanju skupine vodilno vlogo prevzel prav Fafangel.