Razumen popravek

Spet novost glede mask! Veljala bo za vso državo

G.G./STA
14. 12. 2020, 17.43
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 16.31
Deli članek:

Od srede bo v vseh regijah zaščitna maska na prostem obvezna le, če ni mogoče zagotoviti najmanj dvometrske medosebne razdalje.

STA
Fotografija je simbolična
Prejšnji teden je vlada določila, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak le zaščitna maska.

Vlada je nekoliko omilila ukrep nošenja zaščitne maske na odprtih javnih krajih in prostorih, saj je nošenje zaščitne maske obvezno le v primeru, če ni mogoče vzdrževati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. To velja za vse statistične regije. Odlok začne veljati s četrtkom in velja sedem dni.

Uporaba zaščitne maske je še vedno obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Nošenje zaščitne maske v osebnem vozilu ni potrebno, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva. 

"Zaprt javni kraj oziroma prostor je javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), ne glede na to, ali je objekt stalen ali začasen, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah," se glasi razlaga javnega zaprtega prostora na spletni strani vlade.