VIHARNI TWITTER

Napadli ministra, ker je idealiziral delo od doma

L.T.
14. 12. 2020, 19.30
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se je opeklo s posnetkom, ki prikazuje navdihujoče vidike dela od doma. Ljudi je že minila dobra volja.

Twitter
Video MDDSZ, ki prikazuje najboljše vidike dela od doma.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je med vikendom na twitterju povzročil poplavo komentarjev na račun videa, ki prikazuje delo od doma v najboljši možni luči.

V posnetku, sestavljenem iz kupljenih predposnetih izrezkov, smo si lahko ogledali vse prednosti dela od doma. Zjutraj nam ni treba hiteti, v miru lahko zajtrkujemo, delamo in se učimo v udobnih oblačilih, z nami pa so lahko hišni ljubljenčki, je naštevalo ministrstvo.

Pokušal se je opravičiti, na koncu izbrisal

Sašo Švigelj
Cigler Kralj je poskušal najprej umiriti žogico, nato je video preprosto izbrisal.

Vedro razpoloženje videa pa ni razvedrilo ljudi, ki dejansko opravljajo delo od doma. Po množici komentarjev se je Cigler Kralj poskušal opravičiti, češ da ni želel »romantizirati« dela od doma, kasneje pa je video preprosto izbrisal.

Uporabniki twitterja so opozarjali predvsem na težave z usklajevanjem varstva otrok in časa, namenjenega službi. Uporabnik Andraž Koželj je opozoril, da čeprav ima štirisobno stanovanje, je bilo razporejanje prostorov med njim, ženo in otroki kar precejšen podvig.

Kakšna je resničnost dela od doma

Twitter
Video MDDSZ, ki prikazuje najboljše vidike dela od doma.

»Po tednu te boli hrbet, ne glede na lokacijo. Ljudje smo družabni, ampak potrebujemo tudi svoj prostor, svoj mir, v glavi je treba ločiti službo od družine. Potrebujemo počitek. Meje so se brisale. Oba sva kuhala, redko smo naročali, pospravljala sva, prala, delala z otroki, jih vozila ven,« je opisal prvi mesec med pomladno karanteno.

»Po mesecu je bila to rutina, ki je ubijala,« nadaljuje, »šli smo si na živce, kljub ljubezni. Utrujenost je špricala skozi vse pore. Komaj smo čakali, da se nismo ukvarjali eden z drugim. Pa sva to zelo ozavestila, delala po najboljših močeh, se pogovarjala, sprva med sabo, potem še z drugimi. Na srečo v bloku živimo v pritličju, uredili smo si nekaj kvadratov na odprtem, da sva lahko otroke spravila na zrak in za vrata, da jih nisva poslušala.«

Koželj se zaveda, da ima pri tem materialne pogoje, ki jih marsikdo v primerljivi situaciji nima – od štirisobnega stanovanja do manjšega vrta, ki mu pripada, a njegova izkušnja dela od doma kljub temu ni tako romantična, kot si jo zamišlja minister.

»Dragi minister? Zaleti se. S tem videom in vsem 'trudom', vloženim v to. Vire in budžet bi lahko recimo namenili za otroke brez sredstev, brez potrebne opreme, da približno dostojno preživijo tole obdobje,« je zaključil.