Zdravje

Do dovolj vitamina D brez dodatkov? Skoraj nemogoče!

Promocijsko sporočilo
15. 12. 2020, 10.30
Posodobljeno: 16. 12. 2020, 14.47
Deli članek:

Dokazano je, da ima vitamin D v našem telesu neštete funkcije. A v nasprotju z drugimi vitamini vitamin D deluje kot hormon in prav vsaka celica v telesu ima zanj receptorsko mesto.

splet
Vitamin D

Zaradi kroničnega pomanjkanja vitamina D v zadnjih letih strokovnjaki z vsega sveta priporočajo prehranska dopolnila Vitamin D3 ali še bolje D3 in K2, saj slednji delovanje D3 krepi in spodbuja.

Koliko vitamina D v krvi pa je dovolj oziroma optimalno? Po naših smernicah naj bi zadostovalo okoli 30 ng/ml, po tujih smernicah pa je to veliko premalo in se priporočila gibajo med 50 in 80.

Na žalost so raziskave pokazale, da, če si želimo dovolj vitamina D samo iz sončne svetlobe, ki ga tvori, moramo biti skoraj celoten dan izpostavljeni soncu, brez kakršnekoli zaščite.

Vitamin D je tudi v živilih izjemno redek. Najdemo ga v ribah, jetrih, v gobah in v jajcih, vendar običajno ne v večjih količinah (razen v jetrnem olju trske). Prav tako gojene sorte rib vsebujejo zelo malo vitamina D, v primerjavi z divjimi sortami. Edini razlog, da vitamin D sploh dobivamo iz živil, kot sta mleko in žitarice, je, ker so ta živila z njim obogatena. Tudi materino mleko vsebuje zelo nizke količine vitamina D.

Lahko dobimo dovolj vitamina D iz hrane, pa je vprašanje, ki muči mnogo od nas. Nanj odgovarja certificirana prehranska terapevtka Alja Dimic iz Centra Holistic: "Ko je naša koža izpostavljena sončni svetlobi, D-vitamin telo tvori iz holesterola. Prav tako ga najdemo v nekaterih živilih, kot so mastne ribe in obogateni mlečni izdelki, vendar moramo vedeti, da ga samo s prehrano in sončno svetlobo dobimo premalo. Zato je zadostitev potreb telesa po vitaminu D iz prehrane praktično nemogoča." 
A trud za dovolj vitamina D in s tem seveda za zdravje, ni misija nemogoče. "Pri holistic.si je na voljo več prehranskih dopolnil vitaminov in mineralov z visoko vsebnostjo hranil. Za odrasle je idealen tekoči Vitamin D3 in K2, saj vitamin D spodbuja absropcijo kalcija v telo, vitamin K pa skrbi, da se kalcij v telesu nalaga na prava mesta. Skupaj in vsak zase pripomoreta k ohranjanju najugodnejšega stanja kosti, srca in ožilja ter imunskega sistema, odlikuje pa ju tudi prijeten okus po vaniliji.
Prehransko dopolnilo D3 je zelo priporočljivo tudi za otroke, uživanje pa je preprosto in prijetno - je v tekoči obliki in z okusom gozdni sadežev," zaključi Dimiceva.