primež virusa

Gantar na dolgo in široko o režimu med prazniki, cepljenju, smrtih in hitrih testih

B.K.
15. 12. 2020, 13.11
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 13.16
Deli članek:

Še zdaleč nismo izven nevarnosti, opozarja minister za zdravje.

STA
Tomaž Gantar

Zaščitne maske

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na današnji novinarski konferenci razložil, da je uporaba zaščitnih mask "eno ključnih orodij za zaviranje okužb." Učinkovitost zaščitnih mask je dokazana, kar kažejo študije tako domačih kot tujih institucij, je poudaril. "Tu ni nobene dileme."

Kljub temu se je vlada odločila, da nošnja mask zunaj ni več potrebna, če lahko držimo razdaljo vsaj dva metra. Razlog za to je, da je širjenje virusa na prostem težje, saj je lažje držati distanco, nevarnost prenosa pa je tako bistveno manjša kot v zaprtih prostorih. Maske je sicer še vedno potrebno nositi tudi zunaj, če ne moremo zagotoviti varnostne razdalje.

Gantar je vesel, da je vlada odpravila ukrep, ki se ni izkazal "kot dodana vrednost pri preprečevanju okužbe," a je poudaril, da moramo razumeti "zakaj in kdaj je to še vedno smiseln ukrep." Rahljanje pravil v zvezi z maskami podpira tudi stroka, je zatrdil, z njim se strinja tudi vodilni epidemiolog v Sloveniji Mario Fafangel.

Je pa zdaj že nekdanji ukrep imel vseeno pozitivne posledice. Z njim smo se namreč na zaščitne maske navadili in tako storili korak naprej pri zaščiti nas, naših prijateljev in svojcev.

Zaščitne maske pa je še vedno nujno nositi v zaprtih prostorih, kjer srečujemo ljudi, ki niso del našega gospodinjstva. Predvsem v delovnih okoljih prihaja do številnih kršitev tega ukrepa, predvsem v času med delom, "ko spijemo kavo, ko se pogovajramo s sodelavci. To so običajno kritične okoliščine, kjer prihaja do prenosa okužbe," je opozoril Gantar in dodal, da "če želimo družbi in nam vse dobro, je treba iz tega razloga uporabljati masko."

Hitri testi

Država bo dobavila dovolj hitrih testov, da bomo z njimi lahko testirali vse tiste, ki potrebujejo hiter rezultat na okužbo. Država je izvedla dva razpisa, enega po hitrem postopku, drugega po regularnem. Po hitrem postopku zato, da lahko še v tem letu pričnemo s testiranjem, po regularnem pa večjo količino, ki pa bo zaradi daljših postopkov dobavljena najbrž šele v februarju. Žal je bil prvi hitri razpis razveljavljen, saj mu je ustrezal le en ponudnik, ki pa je bil predrag. Razpis so na ministrstvu ponovili in pričakujejo dobavo prvih hitrih testov do ponedeljka.

Začetek hitrega testiranja Gantar pričakuje že v ponedeljek, najprej v Ljubljani, nato pa še drugod po Sloveniji. Na javni poziv se je prijavilo 30 izvajalcev s skupno 100 mobilnimi enotami, ki bodo skrbele za izvajanje testov. "Kdor se bo odločil, bo testiran," je zagotovil minister.

Režim med prazniki

Minister podpira strožje ukrepe med prazniki. Kakšna bo odločitev vlade, sicer ne more povedati, o tem bodo razpravljali na seji, ki bo potekala jutri in v četrtek. A "velja širok konsenz, da je potrebno vse stike, ki niso nujni, spraviti na minimum." V prazničnem obdobju tako najverjetneje ne bo odprtih trgovin oziroma bo stanje podobno, kot je bilo pred današnjo sprostitivijo. "Lockdown" je po mnenju ministra med prazniki smiseln tudi zato, ker ima veliko podjetij takrat kolektivne dopuste, ostala podjetja pa poziva, naj izkoristijo delo od doma, kjer je to mogoče. Pridobiti moramo namreč nekaj rezerve za tretji val, ki bo najbrž še močnejši od drugega. "Moje mnenje je, da je treba zaostriti pogoje, a moramo biti toliko realni, da dopustimo neke oblike druženja ob strogih ukrepih". Tovrstno ravnanje nam priporočajo tudi evropske institucije, je še pojasnil. Ob tem je prebivalce Slovenije še pozval k spoštovanju ukrepov, da lahko omogočimo zdravstvo tistim, ki ga potrebujejo, otrokom znova omogočimo, da bodo lahko šli v šole, in da se "izvijemo iz primeža tega virusa."

Umrljivost

Gantar razloge za tako visoko umrljivost v Sloveniji vidi v različnih dejavnikih. Smo po eni strani znotraj Evropske unije država z najstarejšo populacijo, starost pa je poleg ostalih kroničnih bolezni glavni dejavnik za težji potek bolezni. Druga težava je povezana z domovi za starejše, kjer beležimo največ žrtev. Naši domovi za starejše so po Gantarjevem mnenju z izjemo nekaterih sodobnih narejeni na način, ki ne sodi v to obdobje. So prenatrpani, v njih pa vlada pomanjkanje usposobljenega kadra, kar je anomalija, ki se "vleče že vrsto let." Zaradi prenatrpanosti in kadrovskega manjka se v takšnih razmerah, s kakršnimi se trenutno srečujemo, vdorom težko izogneš.

Pojasnil je tudi, da smrti zaradi ali s covidom, ki jih vsak dan spremljamo, beležijo skupaj zato, ker na osnovi teh podatkov presojajo predvsem glede razpoložljivosti postelj v bolnišnicah. Na podlagi teh podatkov to lažje načrtujejo, ni pa to relevanten podatek, na podlagi katerega bi lahko z gotovostjo dejali, da so "vsi tisti, ki so danes umrli v bolnišnicah, urmli zaradi covida." Poudaril je, da pravi podatki, torej ko zdravnik po dolžnosti za vsakega, ki v bolnišnici umre zaradi neke bolezni, na obrazec izpolni osnovni razlog za smrt in dodatne dejavnike, vedno pridejo z zamikom. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje jih morajo nato obdelati. "Žal informacijsko tudi tukaj zaostajamo, zato prihaja pri vseh teh obdelavah podatkov do zamud in zamikov. So pa to relevantni podatki, na podlagi katerih lahko rečemo, kdo je umrl zaradi covida," je še dejal minister in dodal, da je to tudi razlog za razlike med dnevnimi podatki in uradnimi podatki, ki so sporočeni naknadno. Države, ki imajo infomracijske sisteme bistveno bolje urejene, lahko tako podatke o vzroku smrti sporočajo bolj ažurno, je pojasnil.

Cepivo

Minister Gantar pričakuje, da bomo prvo pošiljko cepiva proizvajalca Pfizer dobili še konec tega leta. Šlo naj bi za približno 5000 odmerkov, s katerimi bi lahko cepili okoli 2500 ljudi. Ta začetna, relativno majhna količino cepiva, bo namenjena najstarejšim in najbolj ogroženim, predvsem v domovih za starejše, kjer se virus najbolj širi. Za imunost sta sicer potrebni dve dozi cepiva, a "tudi ena doza takšnega cepiva lahko predstavlja bistveno lažji potek bolezni," je pojasnil Gantar.

V prvih treh mesecih naslednjega leta pa naj bi zagotovo prejeli 58.000 odmerkov cepiv, kar bo dovolj za približno 24.000 ljudi. Kdaj natanko jih bomo dobili, si minister ne upa napovedati, a pomembno je, da je slovenski zdravstveni sistem pripravljen na cepljenje.

Svetovalna skupina

Svetovalna skupina na ministrstvu bo reorganizirana, je potrdil Gantar. Ob tem se je dosedanjim članom zahvalil za vso požrtvovalno delo. Dejal je, da sam z rezultatom ukrepov ni zadovoljen, zato bo potrebno pristop spremeniti. V skupino bi rad vključil še kakšnega psihologa in sociologa, pa tudi strokovnjaka za komunikacijo. Izrazil je tudi upanje, da se bo dr. Fafangel znova pridružil skupini.