razpihovanje sovraštva

Janković zaradi zapisa v Demokraciji ovadil Biščaka in Škorca

B.K.
15. 12. 2020, 15.27
Posodobljeno: 15. 12. 2020, 16.32
Deli članek:

Ljubljanski župan je zaradi suma razpihovanja sovraštva ovadil glavnega urednika tednika Demokracija ter avtorja članka, ki je pred dnevi razburil javnost.

STA
Zoran Janković je izpostavil, da je kot čistokrvni mešanec - po mami Slovenec, po očetu Srb – ponosen na svoje poreklo in da ostro obsoja kakršnokoli nestrpnost, nasilje in sovraštvo.

Na ponedeljkovi seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana je župan Zoran Janković mestne svetnike in svetnice seznanil z vložitvijo kazenske ovadbe zoper novinarja tednika Damokracija Aleksandra Škorca in odgovornega urednika Jožeta Biščaka. Ovadba se nanaša na članek z naslovom »Presežki 5«, ki je bil v tedniku objavljen 3. decembra.

Po županovem mnenju obstaja sum, da sta avtor in urednik javno spodbujala in razpihovala sovraštvo do ljudi drugih ras, vzpodbujala nasilje in nestrpnost, ki temelji na rasni, verski in etnični pripadnosti, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju.

Janković je na seji obsodil nestrpnost, nasilje in sovraštvo in poudaril, da je Ljubljana strpno mesto, v katerem različni živijo v sožitju in se med seboj spoštujejo. »V Ljubljani ni prostora za sovraštvo do drugače mislečih«, je dejal.

Mestni svet se je nato, na pobudo svetnika Svetniškega kluba SD Marka Koprivca, pridružil kazenski ovadbi. Za pridružitev je glasovalo 31 svetnikov, proti jih je bilo 8.