zadnja ovira

Tudi v državi, ki velja za zgled, razmere "zelo težke"

C.E.
12. 12. 2020, 09.52
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 10.00
Deli članek:

Južno Korejo v Evropi pogosto predstavljajo kot državo, ki se uspešno spopada s koronavirusom. Danes so tam potrdili rekordno število novih okužb.

Profimedia
V eni od restavracij v Seulu. Ameriški državni sekretar Stetphen Biegun na četrtkovi večerji z južnokorejskim namestnikom zunanjega ministra Choijem Jong-kunom.

V zadnjih 24 urah so našteli 950 okužb s koronavirusom, kar je za primerjavo z evropskimi državami nizka številka, v 56 milijonski Južni Koreji pa je to doslej rekordno število. Ob tem velja dodati, da v Južni Koreji opravijo zelo malo število testov, so pa njihovi testi ciljno usmerjeni, ekspresno testirajo na območjih, kjer se pojavijo okužbe. Trenutno imajo na intenzivnih oddelkih bolnišnic 179 bolnikov z boleznijo covid-19, skupaj pa jih je umrlo 578. V Italiji, ki ima približno 10 milijonov prebivalcev več, jih je umrlo več kot 60.000.

Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in je v izjavi za javnost opozoril, da so razmere "zelo težke" in dodal, da je to "zadnja ovira" pred začetkom cepljenja. Napovedal je, da bodo storili vse za zajezitev okužb.

Južnokorejska vlada je minuli teden zaostrila koronske ukrepe v prestolnici. Med drugim so omejili druženje na do 50 oseb ter prepovedali gledalce na športnih dogodkih. Ponudba kavarn je omejena samo na prevzem za sabo, restavracije morajo vrata zapreti ob 21. uri, po tej uri pa lahko ponujajo dostavo hrane na dom. Kljub ukrepom se okužbe v prestolnici sedaj povečujejo, poroča STA.