optimalno vlaženje zraka

Težave s suho kožo, kihanjem in pekočimi očmi?

Z.F.
12. 12. 2020, 10.02
Posodobljeno: 12. 12. 2020, 16.22
Deli članek:

Nizke temperature in posledično ogrevanje prostorov prinašajo s seboj suh zrak, s katerim so povezani številni prehladi, kihanje, kašelj in suha koža. Zato ne pozabite na optimalno vlaženje zraka.

Profimedia
Z optimalnim vlaženjem zraka boste preprečili razvoj prehladnih obolenj, težave z izsušeno sluznico in razpokano kožo.

Če smo nedavno pisali o tem, kako se iz prostorov rešimo vlage, pa se že po nekaj tednih srečujemo s povsem nasprotno težavo, suhim zrakom, ki nastane zaradi stalnega ogrevanja prostorov. Kakšna je primerna vlažnost in kdaj moramo razmišljati o dodatnem vlaženju?

Težave, ki jih povzroča suh zrak

Težko bomo zaobjeli vse težave, ki so posledica suhega zraka, a prav vsem je znano, da povzroča številne nevšečnosti, ki se pojavijo kot posledica ogrevanja prostorov. Med najpogostejšimi je razpokana koža, ki se najprej pojavi na obrazu in rokah, ki se lahko izsušijo tudi do te mere, da razpokajo do krvi. Težava, ki jo povzroča suh zrak, je tudi sušenje sluznice, tako v nosu kot očeh. V očeh lahko zaradi tega precej hitro začutite neprijetno ščemenje oziroma dobite občutek težkih oči, ki ob mežikanju nekoliko pečejo. Izsušena sluznica v nosu in ustih pa je kot nalašč odličen vstop vsem virusom in bakterijam, ki jih ta ne uspe zadržati in uničiti. Zato je še kako pomembno, da zrak v prostoru navlažite.

Vlažilci zraka

Optimalna vlažnost v prostorih se giblje med 40 in 60 odstotki. Vse, kar je manj oziroma več, ni zdravo in nam običajno povzroča težave. Za optimalno merjenje količine vlage v prostoru se tako priporoča vlagomer, ki odčita odstotek, najdete pa ga v vseh bolje založenih trgovinah z gradbenim materialom, kjer boste našli tudi vlažilce zraka. Ti so namreč najboljši način za vlaženje, obenem pa bodo olajšali bivanje v prostoru ter preprečili številne bolezni. Uporabite jih, da dosežete optimalno raven vlage, a pri uporabi bodite pozorni. Pri vlažilcih je potrebno redno čiščenje in vzdrževanje, saj se v nasprotnem primeru lahko razvijejo mikroorganizmi, ki privedejo do številnih zdravstvenih težav, povezanih z dihalnimi potmi.

Posodice z vodo in eteričnim oljem

Nakup kvalitetnega vlažilca zraka lahko precej olajša družinski proračun, zato če si ga ne morete privoščiti, preizkusite naslednji trik. Plastično posodico za shranjevanje napolnite z vodo, vanjo pa dodajte nekaj kapljic izbranega eteričnega olja, denimo pomaranče, evkaliptusa, melise, klinčkov ... Izparevanje vode bo precej hitro navlažilo prostor, obenem pa obogatilo s prijetnim vonjem, ki bo na vas deloval tudi stimulativno. Če imate težave z dihalnimi potmi, uporabite eterično olje evkaliptusa, mete ali čajevca. Če želite stimulirati um, je prava izbira olje borovca ali sivke.

Redno zračenje, a ne prepogosto

Pogosto zračenje v zimskih dneh z namenom, da bi povečali vlažnost, ni priporočljivo. Vlažen zrak, ki z odpiranjem oken prihaja v prostor, se precej hitro segreje in izsuši. S tem tako ustvarjamo nasproten učinek od želenega. Najbolje bo, če boste prostore zračili trikrat dnevno po pet minut z odprtimi okni na stežaj, da skozi prostore ustvarite prepih. Tako se bo zrak zamenjal, zidovi pa se ne bodo ohladili.