tri milijone mask

Kaj se je dogajalo v ozadju izgunilih zaščitnih mask?

B.K./STA
11. 12. 2020, 21.05
Posodobljeno: 11. 12. 2020, 21.19
Deli članek:

Bosanski podjetnik, ki je izginil s tremi milijoni zaščitnih mask za Slovenijo, je del predujma porabil, da se izogne zaporu

Profimedia
V prvem valu epidemije je izginila že plačana pošiljka treh milijonov zaščitnih mask.

Bosanski novinarji so razkrili, da je bosanski podjetnik Sead Žilo, ki je marca Sloveniji obljubil tri milijone zaščitnih mask potem pa izginil, del predujma porabil za to, da se izogne dvema zapornima kaznima, je poročal POP TV. Slovensko podjetje Labena, ki je naročilo maske in zanje že plačalo 300.000 evrov pa še vedno čaka, da dobi denar nazaj.

Slovenija je tri milijone zaščitnih mask v prvem valu epidemije naročila pri podjetju Global Promet. Direktor podjetja Emir Begović iz Bosne in Hercegovine je marca pojasnil, da je bilo njegovo podjetje zgolj posrednik med slovenskim podjetjem Labena in bosanskim podjetjem Winsdor Group. Tega po javno dostopnih podatkih vodi Sead Žilo.

Kot poroča POP TV, so novinarji centra za raziskovalno novinarstvo v Bosni in Hercegovini zdaj razkrili, da je bil Žilo že osemkrat obsojen zaradi goljufij in utaj ter da naj bi podjetja na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini oškodoval za več kot 133.000 evrov.

Enako se je zgodilo v primeru Slovenije in to v času, ko bi moral biti Žilo v zaporu. Kot je Žilo dejal v pogovoru z novinarji centra za raziskovalno novinarstvo, si je dve kazni, šestmesečno in enoletno zaporno kazen, odplačal.

Žilo pa ne priznava, da mu je posrednik med podjetjem Labena in njim najprej plačal 5000 evrov in nato še 100.000 evrov oz. 200.000 konvertibilnih mark predplačila. "Obstajati bi moral dokaz, pogodba, da je on meni dal 200.000 konvertibilnih mark," je v pogovoru z bosanskimi novinarji dejal Žilo.

Medtem si direktor Labene Borut Čeh želi, da bi bosanski pravosodni organi čim prej vložili obtožnico in zaključili preiskavo. Njihovih 300.000 evrov, kolikor naj bi znašala kupnina za maske, je namreč še vedno zamrznjenih.

"Dejansko se je pokazalo to, kar smo mi vseskozi trdili, da je Labena dala svoja lastna sredstva, da smo bili žrtev poslovne goljufije in da je naš plačan denar zasežen in bo tudi vrnjen. Upam pa, da bodo tudi bosanska sodišča hitro izpeljala te birokratske zadeve, da bomo denar tudi dejansko dobili vrnjen," je v pogovoru za POP TV pojasnil Čeh.

Proti Žilu je sicer vložena tudi odškodninska tožba za vračilo tega denarja, ki ga je prejel kot predplačilo.